Revija Reporter
Svet

Juncker: EU bolj kot kdaj koli potrebuje močno nemško vlado

STA

25. sep. 2017 13:28 Osveženo: 13:29 / 25. 9. 2017

Deli na:

Jean-Claude Juncker

sta

Evropa v luči pomembnih globalnih izzivov bolj kot kdaj koli potrebuje močno nemško vlado, ki bo zmožna dejavno oblikovati prihodnost naše celine, je v odzivu na nemške volitve poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Šef komisije verjame, da bodo koalicijska pogajanja to zagotovila.

Juncker je dopoldne v telefonskem pogovoru nemški kanclerki Angeli Merkel "toplo" čestital za "zgodovinsko" četrto zmago zapored, je povedal glavni govorec komisije Margaritis Schinas, ki je tudi povzel omenjena Junckerjeva sporočila v povezavi z izidom volitev.

V povezavi z uspehom skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) pa je Schinas poudaril, da komisija verjame v demokracijo, ter ponovil opozorilo pred pasivnostjo in poziv k razlikovanju med tistimi, ki so kritični do evropskih politik, in tistimi, ki želijo uničiti unijo.

Šef Junckerjevega kabineta Martin Selmayr, član krščansko-demokratske stranke CDU, je sicer po volitvah tvitnil črno-rumeno-zeleno jamajško zastavo med dvema evropskima zastavama - barve strank, ki naj bi tvorile novo nemško koalicijo (CDU/CSU, liberalci FDP in Zeleni).