Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Juncker brani Draghija pred jeznim Trumpom

Deli na:
Juncker brani Draghija pred jeznim Trumpom

Juncker in Trump - Foto: Profimedia

Nepošteno je napadati neodvisnost centralnih bank, je danes poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. S tem je odgovoril ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki se je razburil, da bi bili morebitni novi stimulativni ukrepi denarne politike v evrskem območju, nakazani s strani prvega moža ECB Maria Draghija, "nepošteni" do ZDA.

Juncker je danes na letni konferenci Evropske centralne banke (ECB) v portugalski Sintri izpostavil, da je ena največjih moči in odgovornosti centralnega bankirja ta, da lahko spremeni gibanja na trgih "z eno vrstico v govoru", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Draghi je v torek dejal, da bodo v primeru, da se gospodarski obeti ne bodo izboljšali, morda potrebni dodatni stimulativni ukrepi. Trump ga je takoj, ko se je vrednost evra na trgu znižala, obtožil manipuliranja z valuto, saj šibkejša evropska valuta pomaga evropskim izvoznikom.

"Mario Draghi je napovedal, da bi lahko sledilo več stimulativnih ukrepov, kar je takoj povzročilo padec evra v primerjavi z dolarjem. S tem EU nepošteno lažje konkurira ZDA," je bil kritičen in dodal, da se EU podobno kot Kitajska in druge države takšnih praks nekaznovano poslužuje že več let.

Draghi je v odzivu na te obtožbe izpostavil, da ECB z morebitnimi ukrepi ne cilja na menjalni tečaj, temveč na cenovno stabilnost, tako da bi bila letna inflacija v območju evra tik pod dvema odstotkoma. V zadnjem obdobju se je namreč upočasnila in ne dosega cilja.