Revija Reporter
Svet

Juncker bo predlagal reformo EU: Evropa več hitrosti

STA

1. mar. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo danes predlagal reformo EU.

Šef komisije vidi unijo kot jedro s koncentričnimi krogi. Pričakovati je torej predloge, ki bi omogočili krepitev koncepta Evrope več hitrosti. Predlagal naj bi nekaj scenarijev, voditelji članic EU pa naj bi do konca leta izbrali enega med njimi.

"Drugače se moramo lotiti stvari. Veliko več lahko storimo skupaj, vendar je čas, da si nehamo predstavljati, da lahko vsi skupaj počnemo isto stvar," je dejal Juncker konec minulega tedna v govoru z naslovom Evropa - vizija prihodnosti.

Ideja Evrope več hitrosti bo po pričakovanjih rdeča nit predlogov za reformo unije v obliki bele knjige, ki jih bo Juncker predvidoma predstavil danes popolne na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju.

Šef komisije naj bi v beli knjigi opredelil nekaj različnih scenarijev za razvoj EU v prihodnosti brez Velike Britanije. Voditelji članic unije pa naj bi do konca leta izbrali enega med njimi.

To bo prispevek komisije k premisleku o uniji ob praznovanju njenega 60. rojstnega dne 25. marca v Rimu, kjer sta bila pred šestimi desetletji podpisana temeljna dokumenta današnje unije, Rimski pogodbi.

Pogodbe EU članicam sicer že omogočajo "potovanje različnih intenzivnosti in hitrosti". Najbolj očiten primer sta schengenski prostor brez nadzora na notranjih mejah.

Poleg tega pravni red unije skupini članic omogoča poglobitev integracije v okviru mehanizma okrepljenega sodelovanja na področju, ki terja soglasje, a tega ni mogoče doseči.

EU se je za okrepljeno sodelovanje doslej odločila v štirih primerih: čezmejnih razvezah, enotnem patentu, davku na finančne transakcije ter premoženjskih razmerjih med zakonci ali partnerji iz različnih članic unije.