pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Josipović odvzel odlikovanja »veleizdajalcu« Sanaderju

Deli na:
Josipović odvzel odlikovanja »veleizdajalcu« Sanaderju

Foto: Reuters

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je nekdanjemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju zaradi njegovih dejanj proti pravnemu redu in moralnim vrednotam odvzel podeljena državna odlikovanja. Josipović je v soboto dejal, da je Sanaderjevo ravnanje v primeru Ina-Mol, za katerega je zdaj pravnomočno obsojen, moč opisati kot veleizdajo.

Sanader je bil v omenjenem primeru v petek pravnomočno obsojen na osem let in šest mesecev zapora, med drugim zato, ker je v zameno za prepustitev upravljavskih pravic v hrvaški energetski družbi Ina sprejel deset milijonov evrov podkupnine od madžarskega Mola.

Josipović je po obsodbi v soboto dejal, da med sodnim procesom o tej zadevi ni želel dajati izjav, da bi spoštoval integriteto sodišča. "Zdaj ko je sodba pravnomočna, pa lahko vso zgodbo označim samo z eno besedo, in to je veleizdaja," je dejal.

"Veleizdaja, ker so bili zanemarjeni in prodani tako pomembni nacionalni interesi, da se to ni moglo končati brez sodne obsodbe," je novinarjem na Reki dejal Josipović. Poudaril je še, da so posledice resne in da "odnosi, ki so bili vzpostavljeni z nezakonitim koruptivnim poslom, ne morejo ostati", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kot so danes sporočili iz Josipovićevega urada, je odločitev o odvzemu odlikovanj Sanaderju sprejel v skladu z zakonom o odlikovanjih in priznanjih, v kratkem pa bo objavljena tudi v uradnem listu.