pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški predsedniki podelili že skoraj 750.000 odlikovanj

Deli na:
Hrvaški predsedniki podelili že skoraj 750.000 odlikovanj

Foto: Bobo

Hrvaški predsedniki Franjo Tuđman, Stipe Mesić in Ivo Josipović so podelili več kot 748.500 odlikovanj, medalj in podobnih visokih priznanj hrvaškim in tujim državljanom. Med nekaj deset voditelji držav, ki so prejeli najvišja od 18 hrvaških državnih odlikovanj, je tudi nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan.

Daleč največ odlikovanj, več kot 735.000, je v svojem desetletju na Pantovčaku podelil prvi hrvaški predsednik Tuđman. Sledi Mesić, ki je za posebne dosežke v dveh petletnih mandatih podelil več kot 10.100 odlikovanj, medtem ko je prejšnji hrvaški predsednik Josipović v petih letih podelil nekaj več kot 3200 državnih priznanj.

Na Hrvaškem imajo 18 različnih odlikovanj, najvišje je velered kralja Tomislava z lento in Veliko Danico. Namenjeno je samo voditeljem držav kot priznanje za njihov prispevek pri izgradnji mednarodnega ugleda in položaja Hrvaške ter pri razvoju odnosov med njihovo državo in Hrvaško.

Poleg Tuđmana in Mesića, ki sta velered kralja Tomislava dobila od hrvaškega sabora za svoja prizadevanja za suverenost Hrvaške, je leta 2001 to najvišje odlikovanje za izjemen prispevek k razvoju meddržavnih in prijateljskih odnosov med Hrvaško in Slovenijo prejel takratni slovenski predsednik Kučan. Odločitev o tem je podpisal takratni hrvaški predsednik Mesić.

Prestižno odlikovanje so od hrvaške osamosvojitve podelili 33 državnikom. Med odlikovanimi so britanska kraljica Elizabeta II., trije nekdanji italijanski predsedniki - Francesco Cossiga, Oscar Luigi Scalfaro in Carlo Azeglio Ciampi - ter vrsta drugih voditeljev evropskih, azijskih in južnoameriških držav. Nazadnje je Josipović lani odlikoval dansko kraljico Margretho II.

Največ hrvaških državnih odlikovanj je bil deležen predsednik Tuđman, ki je v le v enem dnevu leta 1995 dobil devet odlikovanj in štiri medalje, spominja novičarski tportal.hr.

Kot dodaja je bilo podeljenih največ spominskih medalj - več kot 491.500. Večinoma gre za spominske medalje za sodelovanje v vojni, pa tudi za tiste, ki jih podeljujejo za predan odnos po petih ali več letih v različnih državnih službah.