mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za soboto, 8. avgusta

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

98c2a4dac65a9cdbf39e7a9fffdac4bf Svet24.si

Državni zbor ima talent, politiki iščejo ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Svet

Jordanski kralj svari: Islamska država je znova v vzponu, tisoči džihadistov so končali v Libiji

Deli na:
Jordanski kralj svari: Islamska država je znova v vzponu, tisoči džihadistov so končali v Libiji

Jordanski kralj Abdulah II. - Foto: Wikipedia

Jordanski kralj Abdulah II. je danes opozoril, da je skrajna skupina Islamska država (IS) znova v vzponu. "Moramo se spopasti s ponovnim pojavom IS," je dejal v pogovoru za francosko televizijo France 24 pred srečanji v Bruslju in Parizu. Ob tem je dodal, da so številni tuji borci iz Sirije zdaj v Libiji.

Po lanskem izgonu džihadistov z zadnjega območja pod njihovim nadzorom v Siriji smo bili v preteklem letu priča ponovni vzpostavitvi in vzponu IS, ne samo na jugovzhodu Sirije, temveč tudi na zahodu Iraka, je opozoril jordanski kralj.

"Več tisoč borcev je odšlo iz Idliba preko severne meje in so končali v Libiji. To je nekaj, s čimer se bomo morali mi v regiji, pa tudi naši evropski prijatelji, ukvarjati v letu 2020," je nadaljeval.

"Z evropske perspektive, Libija je namreč precej bliže Evropi, bo to pomembna tema v prihodnjih dneh," je dejal Abdulah II., ki bo v torek nagovoril Evropski parlament v Strasbourgu.

Glede zaostritve napetosti med ZDA in Iranom je Abdulah izrazil upanje, da bodo v prihodnjih nekaj mesecih ustvarili pogoje v regiji, ki bodo znižali temperaturo. "Za zdaj je videti kot zmanjševanje napetosti. Upamo, da se bo ta trend nadaljeval. Ne moremo si privoščiti nestabilnosti v tem delu sveta," je poudaril."Kar se zgodi v Teheranu, bo vplivalo na Bagdad, Aman, Bejrut in izraelsko-palestinski proces," je dodal.

Po njegovem mnenju bo nedavna napotitev turških vojaških enot v Libijo povzročila samo še dodatno zmedo v tej državi.

Jordanija je v libijskem konfliktu na strani odpadniškega generala Kalife Haftarja, ki se bori proti mednarodno priznani vladi pod vodstvom Fajeza al Saradža.

Sprti strani sta se dogovorili za prekinitev ognja, ki je začela veljati v nedeljo, Saradž in Haftar pa se bosta danes sestala na pogovorih v Moskvi pod pokroviteljstvom Rusije in Turčije.

Loading...