danijel borojević Svet24.si

Skrivnost najbolj iskanega slovenskega kriminalca

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

protest vlada ljubljana jenull policija pl Necenzurirano

Strojevodje iz Auschwitza #kolumna

hisa frantar ng Reporter.si

Razkošje za elito! To je graščina, ki jo pri ...

doncic Ekipa24.si

Auč, naravnost v ... Curry Dončiću pokazal, ...

janko-fatur Njena.si

Janko: Metuljčki pridejo v maju …

tina maze Ekipa24.si

No, tega ne poskušajte sami! Tina Maze ve kako se...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Johnsonovi konservativci pogoreli na nadomestnih volitvah

Deli na:
Johnsonovi konservativci pogoreli na nadomestnih volitvah

Boris Johnson - Foto: Profimedia

Britanski konservativci premierja Borisa Johnsona so na nadomestnih volitvah v enem od volilnih okrajev utrpeli boleč poraz. Poslanski sedež v okraju North Shropshire, ki so ga skoraj 200 let neprekinjeno zasedali torijci, jim je z veliko prednostjo iz rok prevzela kandidatka liberalnih demokratov. Johnson je prevzel odgovornost za poraz.

Nadomestne volitve so v tej utrdbi konservativcev na zahodu Anglije v četrtek izvedli, ker je bil njihov poslanec Owen Paterson zaradi vpletenosti v škandal, povezan z lobiranjem, primoran odstopiti.

Položaj, ki so ga konservativci še pred dvema letoma osvojili s 23.000 glasovi prednosti, so jim tokrat presenetljivo odnesli liberalni demokrati s prednostjo 6000 glasov. Pri tem naj bi jim pomagali tudi laburisti, ki naj bi v določeni meri prispevali glasove za njihovo kandidatko, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Zmagovalka Helen Morgan je ob izidu danes menila, da so volivci Johnsonu "jasno in glasno" poslali sporočilo, da "je zabave konec". "Vaša vlada, ki jo poganjajo laži in bahanje, bo morala odgovarjati. Lahko je in bo poražena," je dejala po poročanju britanskega BBC.

Pričakovati je, da se bo zaradi poraza še okrepil pritisk na Johnsona, ki je v zadnjem času že sicer na udaru kritik. V zadnjih tednih so v ospredju zlasti poročila o več božičnih zabavah, ki naj bi se na Downing Streetu odvile lanskega decembra, čeprav so bila druženja zaradi omejitvenih ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom takrat prepovedana.

Johnsonovo vodenje je bilo postavljeno pod vprašaj tudi v torek, ko se je približno sto konservativnih poslancev v parlamentu uprlo predlogu uvedbe covidnih potrdil za večje dogodke, zaradi česar je bil vladni predlog na koncu sprejet s pomočjo glasov opozicije.

Johnson je v odzivu na rezultat nadomestnih volitev dejal, da sam prevzema osebno odgovornost in da so rezultati volitev veliko razočaranje. "Z vso ponižnostjo sem moral sprejeti to razsodbo," je dejal britanski ministrski predsednik in ob tem dodal, da razume "frustracijo ljudi" in "kaj imajo za povedati volivci v okraju North Shropshire".