Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Johnsonovi konservativci pogoreli na nadomestnih volitvah

Deli na:
Johnsonovi konservativci pogoreli na nadomestnih volitvah

Boris Johnson - Foto: Profimedia

Britanski konservativci premierja Borisa Johnsona so na nadomestnih volitvah v enem od volilnih okrajev utrpeli boleč poraz. Poslanski sedež v okraju North Shropshire, ki so ga skoraj 200 let neprekinjeno zasedali torijci, jim je z veliko prednostjo iz rok prevzela kandidatka liberalnih demokratov. Johnson je prevzel odgovornost za poraz.

Nadomestne volitve so v tej utrdbi konservativcev na zahodu Anglije v četrtek izvedli, ker je bil njihov poslanec Owen Paterson zaradi vpletenosti v škandal, povezan z lobiranjem, primoran odstopiti.

Položaj, ki so ga konservativci še pred dvema letoma osvojili s 23.000 glasovi prednosti, so jim tokrat presenetljivo odnesli liberalni demokrati s prednostjo 6000 glasov. Pri tem naj bi jim pomagali tudi laburisti, ki naj bi v določeni meri prispevali glasove za njihovo kandidatko, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Zmagovalka Helen Morgan je ob izidu danes menila, da so volivci Johnsonu "jasno in glasno" poslali sporočilo, da "je zabave konec". "Vaša vlada, ki jo poganjajo laži in bahanje, bo morala odgovarjati. Lahko je in bo poražena," je dejala po poročanju britanskega BBC.

Pričakovati je, da se bo zaradi poraza še okrepil pritisk na Johnsona, ki je v zadnjem času že sicer na udaru kritik. V zadnjih tednih so v ospredju zlasti poročila o več božičnih zabavah, ki naj bi se na Downing Streetu odvile lanskega decembra, čeprav so bila druženja zaradi omejitvenih ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom takrat prepovedana.

Johnsonovo vodenje je bilo postavljeno pod vprašaj tudi v torek, ko se je približno sto konservativnih poslancev v parlamentu uprlo predlogu uvedbe covidnih potrdil za večje dogodke, zaradi česar je bil vladni predlog na koncu sprejet s pomočjo glasov opozicije.

Johnson je v odzivu na rezultat nadomestnih volitev dejal, da sam prevzema osebno odgovornost in da so rezultati volitev veliko razočaranje. "Z vso ponižnostjo sem moral sprejeti to razsodbo," je dejal britanski ministrski predsednik in ob tem dodal, da razume "frustracijo ljudi" in "kaj imajo za povedati volivci v okraju North Shropshire".