Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Johnson Franciji predlaga skupne pomorske patrulje, ki bi ustavljale migrante na poti na Otok

Deli na:
Johnson Franciji predlaga skupne pomorske patrulje, ki bi ustavljale migrante na poti na Otok

Boris Johnson - Foto: Profimedia

Po tragičnem brodolomu, v katerem je v Rokavskem prelivu umrlo najmanj 27 beguncev, je britanski premier Boris Johnson v četrtek Francijo pozval k sklenitvi dogovora o vračanju migrantov. Predlagal je tudi skupne pomorske patrulje Združenega kraljestva in Francije za zajezitev prehodov migrantov.

V pismu francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu, ki ga je objavil na Twitterju, je Johnson je predlagal pet ukrepov za preprečevanje nezakonitih prehodov čez Rokavski preliv.

Ti vključujejo predlog skupnih policijskih patrulj, ki bi preprečile, da bi čolni z migranti zapustili francosko obalo, ter uporabo napredne tehnologije, kot so senzorji in radarji. Predlaga tudi vzajemne pomorske patrulje v teritorialnih vodah, zračni nadzor in tesnejše sodelovanje obveščevalnih služb.

Vračanje migrantov, ki preko Rokavskega preliva nezakonito pridejo v Veliko Britanijo, bi bil po njegovem lahko "največji korak", ki bi ga državi naredili za uničenje poslovnega modela kriminalnih združb, je zapisal. V pismu Macronu je pozdravil tudi srečanje med britansko notranjo ministrico Priti Patel in njenimi kolegi iz Francije, Belgije, Nizozemske in Nemčije, načrtovanim za nedeljo v Calaisu.

Macron in Johnson sta po sredinem brodolomu sicer sporočila, da bosta državi okrepili boj proti "smrtonosnim" prehodom na tej migrantski poti proti Angliji. Južna obala Anglije se že nekaj mesecev sooča z rekordnimi prihodi migrantov, ki prečkajo Rokavski preliv. Po navedbah britanskih oblasti je letos v prvih desetih mesecih Rokavski preliv prečkalo približno 22.000 migrantov.