Revija Reporter
Slovenija

Črnci na vasi: množice migrantov, stiska Logatčanov

Biserka Karneža
1 1.479

13. nov. 2022 18:00

Deli na:

Migranti v Logatcu.

bralec Reporterja

V Logatcu se stopnjuje stiska občanov, saj se vsak dan po ulicah sprehajajo skupine migrantov iz afriških držav, predvsem iz Burundija in Konga. V nastanitveni center v Blekovi vasi, kjer je trenutno 317 oseb, prihaja več kot sto novih migrantov dnevno.

V nastanitveni center v Logatcu je marca letos najprej prišlo 85 beguncev iz Ukrajine, predvsem mame z otroki. Problem je nastal, ko so v center začeli prihajati migranti iz drugih držav, ki imajo povsem drugačne navade glede reda, čistoče in obnašanja. O tem, kako se odzivajo občani, je za Reporter povedal župan Logatca Berto Menard.



Kako so bližnja srečanja z migranti iz afriških držav opisale ukrajinske begunke, domačini in kakšen je odziv otrok, ki se v večernem času vračajo domov?

Zakaj prihajajo ravno migranti iz Burundija in Konga? Kaj je o tem, da bi v Nastanitvenem centru zaradi različnih navad ločevali begunce in migrante po narodnosti, povedala Katarina Štrukelj, direktorica Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov?

Kakšne so možnosti, da se število azilantov ne bi več povečevalo in da se jih namesti na drugo lokacijo, saj je lokalna skupnost preveč obremenjena?

Kaj se dogaja na železniški postaji v Logatcu in kako učinkovita je slovenska policija pri preprečevanju tihotapljenja ljudi? Kakšna je varnost na območju Logatca po besedah Mihe Ajtnika, komandirja PP Logatec in policijskega inšpektorja iz Policijske uprave Ljubljana Matjaža Kondardija? Koliko je bilo letos kaznivih dejanj v primerjavi z lani in kdo so povzročitelji teh dejanj?

Državni sekretar dr. Branko Lobnikar je apeliral na ljudi, naj o vsem, kar zaznajo, obvestijo policijo, saj lahko zagotovi varnost, če je z razmerami seznanjena: »Tako medsebojno sodelovanje s policijo, tudi s pogovori, bo zagotovo povečalo občutek varnosti.«

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24