kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Je to zdravilo, ki lahko reši življenja najtežjih bolnikov s covidom-19?

Deli na:
Je to zdravilo, ki lahko reši življenja najtežjih bolnikov s covidom-19?

Ilustracija virusa sars-cov-2. - Foto: Profimedia

Farmacevtska družba Novartis bo začela klinično preizkušanje zdravila Jakavi (ruksolitinib) za uporabo pri bolnikih s hudo okužbo s covidom-19, so danes sporočili iz družbe.

Pri Novartisu ocenjujejo obstoječa zdravila, ki bi jih lahko uporabili tudi izven odobrenih indikacij za zdravljenje bolnikov s covidom-19. Uporabo ruksolitiniba nameravajo preizkusiti za zdravljenje silovite imunske reakcije, imenovane citokinska nevihta, ki lahko povzroči življenje ogrožajoče zaplete z dihanjem pri bolnikih s covidom-19.

V predlaganem preskušanju bodo ocenili ruksolitinib v kombinaciji s standardno terapijo in ga primerjali s samostojnim standardnim zdravljenjem pri bolnikih s hudo pljučnico pri covidu-19, ki je posledica okužbe z novim koronavirusom.


Predklinični in zgodnji klinični dokazi nakazujejo, da bi ruksolitinib lahko zmanjšal število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje in mehansko predihavanje, Novartis pa namerava vzpostaviti program sočutne uporabe tega zdravila za bolnike s covidom-19 in sprejema ukrepe za zagotovitev nemotene oskrbe z ruksolitinibom za trenutno odobrene indikacije, so sporočili iz družbe.

"Novartis sprejema številne ukrepe za naslavljanje nujnih potreb, ki izhajajo iz pandemije covida-19, vključno z ovrednotenjem naših obstoječih zdravil, da bi ocenili, ali bi bilo katero od njih mogoče uporabiti izven obsega odobrenih indikacij," je povedal globalni vodja razvoja zdravil in glavni svetovalec za zdravila pri Novartisu John Tsai. Po njegovih besedah so možnosti, da bi ruksolitinib vodil k hitrejšemu okrevanju bolnikov in manjšemu številu tistih, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje in mehansko predihavanje, obetavne, zato jih bodo dodatno preučili.

V podjetju so še dodali, da so Rdečemu križu Slovenije in Zvezi prijateljev mladine Slovenije iz svojega globalnega sklada podarili 500.000 ameriških dolarjev kot pomoč prizadevanjem za omilitev pandemije koronavirusa, več kot 20 zdravstvenim domovom, bolnišnicam, domovom za starejše in lokalnim skupnostim po vsej Sloveniji pa namenili osebno varovalno opremo in več kot 4000 litrov razkuževalnega sredstva.