profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Je škandal z ženo torpediral Fillonove predsedniške ambicije?

Deli na:
Je škandal z ženo torpediral Fillonove predsedniške ambicije?

Foto: Getty Images

Več kot dve tretjini Francozov menita, da bi se moral Francois Fillon odpovedati kandidaturi za predsednika.

Devetinšestdeset odstotkov Francozov želi, da se kandidat francoske desnice za predsednika države Francois Fillon spričo škandala okoli trditev o lažni zaposlitvi njegove soproge Penelope odpove kandidaturi. Na njegovem mestu bi najraje videli Alaina Juppeja, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo danes objavljata francoska medija RMC in Atlantico.

Iz raziskave, ki jo je za radio RMC in spletno stran Atlantico opravil anketar Harris Interactive, izhaja tudi, da je 29 odstotkov Francozov mnenja, da bi desni Republikanci zmagali na volitvah, če bi njihov kandidat ostal Fillon, medtem ko jih je 57 odstotkov prepričanih, da bo ta stranka zmagala z drugim kandidatom.

Za 33 odstotkov vprašanih bi bila najboljša zamenjava za Fillona v vrstah Republikancev nekdanji premier Alain Juppe, čeprav je slednji po poročanju RMC takšen scenarij zavrnil.



Precej zadaj za njim je bivši predsednik Nicolas Sarkozy (13 odstotkov), ostala imena pa se uvrščajo pod deset odstotkov. Pri čemer pa kar 37 odstotkov med skupaj petimi naštetimi potencialnimi zamenjavami za Fillona v vrstah Republikancev ne podpira nikogar. Fillona sicer glede na anketo, ki so jo opravili v sredo, še naprej podpira 58 odstotkov privržencev Republikancev.

Fillon je svoje nasprotnike v sredo obtožil, da namenoma netijo škandal, ki so ga v Franciji že poimenovali Penelopegate, za spodkopavanje njegove predsedniške kandidature, potem ko je javnomnenjska raziskava pokazala, da ni več favorit za zmago na predsedniških volitvah.

Francosko pravosodje od minulega tedna preiskuje očitke o domnevno fiktivni zaposlitvi Fillonove soproge kot svetovalke v parlamentu in pri literarnem mesečniku, ki je v lasti Fillonovega prijatelja. Zgodbo je sicer konec januarja odprl satirični časnik Le Canard Enchaine.