Revija Reporter
Svet

Javelini, stingerji in migi: orožje, ki seje smrt po Ukrajini

Aleš Žužek
5 2.721

20. mar. 2022 20:00

Deli na:

Ameriški javelini so za ruske oklepne sile strah vzbujajoče protioklepno orožje.

Reuters

Ruska vojska je na papirju precej močnejša od ukrajinske. Ima več tankov in letal, ki so tudi bolj sodobni od ukrajinskih. Ruska vojska lahko seje smrt po Ukrajini tudi s strateškimi bombniki, balističnimi raketami in termobaričnim orožjem. Ukrajinci na drugi strani zadnje dneve z Zahoda dobivajo veliko sodobnega protioklepnega in protiletalskega orožja.

Po lestvici Svetovne ognjene moči (Global Firepower) oziroma indeksu ognjene moči ima Rusija drugo najmočnejšo vojsko na svetu. Pred njo so samo ZDA. Ukrajina je na tej lestvici na 22. mestu. Na bojiščih Ukrajine se to še ni odrazilo tako, kot smo pričakovali.



Ko je postalo jasno, da Rusom ne bo uspelo z bliskovito vojno v nekaj dneh spraviti svoje zahodne sosede na kolena, je začela Ukrajina dobivati veliko protioklepnega in protiletalskega orožje iz zahodnih držav.

Ker glavno ost ruskih prodorov sestavljajo tanki, je za uspešno ukrajinsko obrambo ključna dobra protioklepna oborožitev - ameriška, britanska in nemška orožja so strah in groza ruskih tankistov.

Kako so se v ukrajinski vojni izkazali turški brezpilotni letalniki, ki so bili zelo pomembni tudi v zadnji azerbajdžansko-armenski vojni.

Kakšna je ruska letalska premoč in zakaj je zaradi ukrajinske obrambe doslej niso uspeli prav izkoristiti.

Zakaj si Ukrajinci tako zelo prizadevajo dobiti tudi letala vrste mig-29 iz Poljske in drugih nekdanjih držav Varšavskega pakta, a jim to do zdaj ni uspelo.

Rusija napada Ukrajino tudi z raketami, ki jih izstreljuje iz ladij, ki plujejo v Črnem morju.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24