900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Japonski cesar Akihito se po treh desetletjih poslavlja od prestola

Deli na:
Japonski cesar Akihito se po treh desetletjih poslavlja od prestola

Foto: Profimedia

Japonski cesar Akihito se bo danes odpovedal prestolu. To bo prva abdikacija v deželi vzhajajočega sonca po dveh stoletjih. Z njegovim odstopom se bo na Japonskem, najstarejši monarhiji na svetu, začelo novo obdobje.

85-letni Akihito se bo danes na tradicionalnem obredu v cesarski palači v Tokiu po 30-letnem vladanju odrekel prestolu krizantem. Obred v Borovi dvorani, ki velja za najelegantnejšo v cesarski palači, bo trajal le deset minut. To bo prva abdikacija na Japonskem od leta 1817, ko je odstopil cesar Kokaku.

Akihito je 125. japonski cesar postal 8. januarja 1989 po smrti svojega očeta cesarja Hirohita, v čigar imenu se je Japonska borila in izgubila v drugi svetovni vojni.

Slovesnosti v cesarski palači se bo udeležilo okoli 300 ljudi, med njimi premier Shinzo Abe in ministri v njegovi vladi. Po napovedih bo premier odhajajočemu cesarju izrazil hvaležnost.



V sredo bo potekala še ena slovesnost, na kateri bo prestolonaslednik 59-letni Naruhito zasedel prestol in nasledil cesarske insignije, kot sta sveti meč in dragulj. Tudi ta obred bo trajal le deset minut.

Cesar Akihito je avgusta 2016 šokiral državljane, ko je nakazal, da se želi umakniti s prestola. V videosporočilu je izrazil zaskrbljenost, da zaradi visoke starosti in šibkega zdravja ne bo več mogel opravljati svojih dolžnosti.

Japonska je bila ob začetku Akihitove vladavine globalna visokotehnološka sila, zdaj pa se sooča s stagnirajočim gospodarstvom, starajočim se prebivalstvom in pomanjkanjem delovne sile, njen primat na tehnološkem področju pa ogrožata sosedi Kitajska in Južna Koreja. Otoška država je v Akihitovem obdobju doživela vrsto naravnih nesreč in najhujšo jedrsko katastrofo po nesreči v Černobilu leta 1986.