Revija Reporter
Svet

Japonci besni na svojega premierja, ki jih s kavča in s psom v naročju poziva, naj ostanejo doma (VIDEO)

STA

13. apr. 2020 14:06 Osveženo: 14:10 / 13. 4. 2020

Deli na:

Številne Japonce je razjezil videoposnetek, v katerem jih premier Shinzo Abe poziva, naj ostanejo doma, medtem ko sam sedi na kavču in crklja kužka. Družbena omrežja so preplavile kritike takšne podobe ležernosti, medtem ko so številni ljudje zaradi epidemije ostali brez služb in le težko shajajo.

Kot danes poroča nemška tiskovna agencija dpa, v minuto dolgem videu premier sedi na kavču, pestuje psa, pije čaj in bere knjigo.



"Ne srečujete se s prijatelji. Ne obiskujete zabav s pijačo. A takšna dejanja vsakogar pomagajo rešiti številna življenja," je tvitnil Abe ob posnetku.


Na drugi polovici njegovega posnetka je videti priljubljenega glasbenika Gena Hoshina, ki prepeva in se spremlja na kitari. Hoshino je sicer sporočil, da je bil ta posnetek objavljen brez dovoljenja.

Abe je zaradi epidemije v torek razglasil izredne razmere v sedmih prefekturah po državi, vključno s prestolnico Tokio in Osako, kjer morajo ljudje ostajati doma. Kritiki opozarjajo, da ob tem ni poskrbel za podporo malim in srednjim podjetjem.

"Naš sindikat je zasut s klici delavcev, ki so dobili odpoved in katerih podjetja so zaradi pandemije zaprli brez nadomestil," je tvitnil predstavnik nacionalne zveze delavcev Mitsuteru Suda.

"Delavci brez redne zaposlitve, ki pijete le vodo, matere samohranilke, ki komaj preživite in ne morete plačati računov, začasni delavci, ki vas mečejo iz stanovanj, ali gledate Abeja, kako se sprošča doma? Ostanite živi in razjezite se!" je dodal Suda.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je danes objavila tiskovna agencija Kyodo, je pokazala 5,1-odstoten padec podpore Abejevi vladi v primerjavi s prejšnjim mesecem. Podpira jo le še 40,4 odstotka vprašanih, medtem ko je 43 odstotkov ne podpira.

Kar 80,4 odstotka vprašanih meni, da je Abe prepozno razglasil izredne razmere, medtem ko jih 82 odstotkov zagovarja, da bi morala vlada poskrbeti za nadomestilo gospodarskim družbam, ki zaradi epidemije ne smejo obratovati.

Na Japonskem so sicer danes potrdili 499 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupaj je število tako naraslo na 8104. Za covidom-19 je doslej tam umrlo 150 ljudi.

Vlada je danes sporočila, da izrednih razmer ne bo razširila na celotno državo.