favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Janšev prepir z evropsko poslanko se nadaljuje: to mu zdaj odgovarja Nizozemka

Deli na:
Janšev prepir z evropsko poslanko se nadaljuje: to mu zdaj odgovarja Nizozemka

Sophie in 't Veld - Foto: Profimedia

Vodja skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije Sophie in 't Veld ne vidi podlage za pogojevanje odgovorov slovenskih oblasti na pisna vprašanja skupine z javnim predvajanjem videa o položaju medijev, kar sicer želi slovenski premier Janez Janša, je razvidno iz izmenjave med stranema, ki jo je skupina objavila na spletu.

Janša je sporočil, da bosta z ministrom za kulturo Vaskom Simonitijem na pisna vprašanja skupine Evropskega parlamenta v okviru procesa spremljanja razmer v Sloveniji odgovorila, ko bodo njun video o položaju medijev, ki sta ga želela pokazati v razpravi konec marca, predvajali na javni seji parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe).

Janševo sporočilo je minulo sredo skupini z elektronsko pošto posredoval slovenski veleposlanik pri EU Iztok Jarc. In 't Veldova je dan pozneje v odgovoru na veleposlanikovo elektronsko pošto zapisala, da je sporočilo prenesla članom skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic (DRFMG), ki deluje v okviru odbora Libe. Poudarila je, da so vizualno gradivo v skladu z utečenimi postopki že posredovali vsem članom skupine.

Spomnila je tudi, da je v duhu vljudnosti v razpravi o razmerah v Sloveniji, ki je potekala 26. marca, ponudila možnost predvajanja videa na koncu seje, kar pa je premier zavrnil. "Poleg tega ni jasno, na kateri podlagi naj bi bilo predvajanje videa v okviru parlamentarnega odbora Libe pogoj za odgovore na vprašanja skupine DRFMG o razmerah v Sloveniji," je zapisala evropska poslanka v odgovoru slovenskemu veleposlaniku.


Vodja skupine, ki prihaja iz vrst liberalcev (Renew), je ob tem izpostavila vse večjo zaskrbljenost zaradi pritiskov na medijsko svobodo in pluralizem, glede neodvisnosti tožilcev in številnih drugih vprašanj. Skupina bi si po njenih besedah želela poglobljene izmenjave mnenj s premierjem in ministrom, kakršne je sicer imela z voditelji vlad in ministri drugih članic. Na svoja pisna vprašanja običajno tudi dobijo podrobne odgovore, je dodala.

Skupina po bo njenih besedah nadaljevala spremljanje in upa, da bo izmenjavo mnenj mogoče izvesti čim prej, je še razvidno iz izmenjave elektronske pošte med slovensko stranjo in skupino, ki jo je skupina danes objavila na svojih spletnih straneh.

Skupina za spremljanje spoštovanja demokracije je na slovensko vlado, premierja Janšo in ministra za kulturo 31. marca naslovila več pisnih vprašanj o različnih tematikah, od svobode medijev in domnevnih pritiskov na tožilce do stanja v pravosodju in ustavnosti nekaterih vladnih protikoronskih ukrepov. Spraševali so pretežno evropski poslanci iz vrst socialdemokratov, liberalcev in zelenih, iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke je samo eno.

Pisna vprašanja sledijo dvema razpravama o razmerah v Sloveniji, ki sta potekali 5. in 26. marca. V drugi razpravi naj bi sodelovala tudi premier in minister, a je Janša namesto svojih uvodnih pojasnil zahteval predvajanje videa, na kar vodja skupine ni pristala, češ da video ne more nadomestiti njegovih ustnih pojasnil in odgovorov na vprašanja članov skupine. Je pa dopustila možnost, da video predvajajo na koncu razprave.