908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Jaka Bijol Ekipa24.si

Ooooo Jaka Bijol ... Morda bo tale napev grmel s ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Svet

Izrael: Vojna v Gazi je tragična, vendar ne gre za genocid

Deli na:
Izrael: Vojna v Gazi je tragična, vendar ne gre za genocid

Sedež Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu - Foto: ICJ

Vojna v Gazi je tragična, vendar ne gre za genocid, je danes na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu dejal glavni odvetnik Izraela Gilad Noam. Po njegovih besedah obtožbe Južne Afrike, da Izrael nad Palestinci v enklavi izvaja genocid, nimajo nič skupnega z dejstvi in dejanskimi okoliščinami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južna Afrika je na ICJ v začetku meseca vložila prošnjo za začasne ukrepe zaradi izraelskega vdora v Rafo na skrajnem jugu enklave. V njej je sodišče pozvala, naj Izraelu odredi, da se takoj umakne iz mesta in konča vojaško ofenzivo. Zahtevala je tudi, da ICJ Izraelu odredi sprejetje učinkovitih ukrepov za omogočanje neovirane dostave humanitarne pomoči v Gazo.

"Južna Afrika sodišču že četrtič predstavlja sliko, ki nima nič skupnega z dejstvi in okoliščinami," je dejal Noam in dodal, da je vojna v Gazi sicer tragična, a da ne gre za genocid.

"Ni dvoma, da je ta vojna tragična in da je povzročila veliko trpljenja na obeh straneh, vendar je za to kriv Hamas," pa je dejala namestnica pravnega svetovalca izraelskega zunanjega ministrstva Tamar Kaplan Tourgeman.

Ob tem je zanikala, da Izrael ovira dobavljanje humanitarne pomoči. Omenila je prehod Gate 96 v bližini mesta Gaza, kot primer izraelskega sodelovanja pri zagotavljanju pomoči pa je navedla dostave iz zraka in pomorski koridor s Cipra, poroča portal katarske televizije Al Jazeera.

Južno Afriko je Tourgeman obtožila izkrivljanja izjav izraelskih voditeljev z namenom prikazovanja njihove "genocidne namere", ki je po njenem prepričanju ni. Po njenih besedah Izrael "sprejema izredne ukrepe" za zaščito civilistov, vključno z opozorili pred napadi in zagotavljanjem informacij o evakuacijskih poteh.

Dodala je, da njena država podpira tudi obnovo zdravstvenih storitev zunaj Rafe, vključno z vzpostavljanjem terenskih bolnišnic, ki jih upravlja Rdeči križ. Mobilne klinike po njenih navedbah delujejo tudi na območju kraja Al Mavasi, kamor naj bi se civilisti iz Rafe po navodilih izraelske strani zatekli pred napadi.


"Južna Afrika bi morala svojemu zavezniku Hamasu povedati, naj preneha izkoriščati bolnišnice in druge zaščitene lokacije kot vojaške poveljniške centre," je še dejala in ponovila pravico Izraela do samoobrambe.

Današnje zaslišanje je del postopka v okviru tožbe, ki jo je Južna Afrika na ICJ vložila konec lanskega leta. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

ICJ je januarja Izraelu naložilo sprejetje ukrepov za preprečitev genocida in zagotovitev nujno potrebne humanitarne pomoči v Gazi. Ni pa mu odredilo tudi končanja vojaškega posredovanja v enklavi. Izrael vztraja, da spoštuje mednarodne pravne obveznosti, za obtožbe Južne Afrike pa med drugim pravi, da so popolnoma neutemeljene.

Južna Afrika je svoje argumente v okviru tokratnega zaslišanja predstavila v četrtek. Po njenih navedbah je izraelski genocid v Gazi dosegel novo in grozljivo stopnjo, operacija v Rafi pa je zadnji korak k uničenju Gaze in Palestincev.

Noam je danes izjavil tudi, da se Izrael zelo dobro zaveda velikega števila civilistov, ki so skoncentrirani v Rafi, prav tako pa se dobro zaveda prizadevanj tam vladajočega gibanja Hamas, da bi te civiliste uporabil kot živi ščit. Poudaril je, da Izrael doslej v Rafi ni izvedel obsežnega napada, ampak zgolj omejene operacije.

Mesto ob meji z Egiptom je v zadnjih mesecih postalo zatočišče za več kot milijon Palestincev, ki so tja prebegnili iz drugih delov uničene enklave. Mnogi izmed njih te dni ponovno bežijo, Izrael pa je medtem zasedel tudi mejni prehod z Egiptom in s tem vzpostavil nadzor nad vsemi izstopnimi točkami iz enklave, kjer vlada huda humanitarna kriza, tudi lakota.

Današnje zaslišanje na ICJ je bilo za kratek čas prekinjeno, potem ko je ženska v dvorani med govori predstavnikov Izraela vzklikala, da so lažnivci, navaja AFP.