mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izbruh kolere v Siriji

Deli na:
Izbruh kolere v Siriji

Več primerov kolere so zabeležili v sirskihbegunskih taboriščih, ki imajo omejen dostop do čiste vode. - Foto: Profimedia

Sirsko ministrstvo za zdravje je od konca septembra zabeležilo 39 smrti zaradi kolere in skoraj 600 primerov bolezni, ki se širi po v vojni opustošeni državi. Združeni narodi opozarjajo, da se izbruh bolezni "zaskrbljujoče razvija", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za prvi večji izbruh kolere v Siriji po več kot desetletju.

Od konca septembra so v 11 od 14 sirskih pokrajin zabeležili skupno 594 primerov, je v torek sporočilo sirsko ministrstvo za zdravje. Večina umrlih je v severni provinci Alep. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in ZN so v torek opozorili, da so razmere v prizadetih provincah zaskrbljujoče, kolera pa se širi na nova območja.

S to izredno nalezljivo boleznijo se ljudje navadno okužijo s hrano ali vodo, povzroča pa drisko in bruhanje. Razširja se predvsem na gosto poseljenih območjih, ki nimajo ustreznega kanalizacijskega omrežja ali pitne vode.

Bolezen se je prvič po letu 2009 vrnila v Sirijo, kjer sta po podatkih ZN po več kot desetletju vojne poškodovani skoraj dve tretjini čistilnih naprav, polovica črpališč in tretjina vodnih stolpov.

Zadnji izbruh je še posebej zaskrbljujoč v prenatrpanih begunskih taboriščih, ki imajo omejen dostop do čiste vode in sanitarnih izdelkov.

Po navedbah WHO lahko kolera, če je ne zdravimo, povzroči smrt v nekaj urah, vendar mnogi okuženi nimajo simptomov ali pa so ti blagi. Po vsem svetu bolezen vsako leto prizadene od 1,3 milijona do štirih milijonov ljudi, zaradi nje pa letno umre med 21.000 in 143.000 ljudi.

WHO je konec septembra sicer opozorila tudi, da je število primerov kolere po vsem svetu po letih upadanja zaskrbljujoče naraslo. Samo v prvih devetih mesecih letošnjega leta so o izbruhih kolere poročali iz 26 držav.