Revija Reporter
Slovenija

Pozdravljeno, 2021 - bodi boljše kot 2020

STA

1. jan. 2021 7:18 Osveženo: 9:40 / 01. 1. 2021

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Dreamstime

Vstopili smo v leto 2021. Pričakovanja za letošnje leto so visoka, saj si po lanskem izbruhu epidemije bolezni covida-19 marsikdo že nadeja njenega konca, predvsem na račun cepljenja. Letošnji skok v novo leto je sicer minil precej drugače kot ponavadi, brez tradicionalnih množičnih silvestrovanj na prostem in ognjemetov.

Danes je do 20. ure še sproščeno gibanje med občinami in regijami.

Predsednik vlade Janez Janša je v sredini novoletni poslanici dejal, da si bomo leto 2020 zapomnili do konca življenja. Zdaj pa nas čaka še zadnja tretjina spopada z epidemijo, nato pa veliki napori za čim hitrejše okrevanje, je poudaril.

Obenem si je zaželel, da bi letošnje leto čim prej prineslo toplo in zeleno pomlad, prosto virusa in vseh z njim povezanih omejitev.

Predsednik republike Borut Pahor pa je v svoji novoletni poslanici v četrtek poudaril, da bomo v tem letu premagali bolezen, ki je tako globoko in grenko zaznamovala minulo leto. "Zato nas polne upanja močno prevzema neomajna odločnost. Zmagali bomo in okrevali," je dejal. Dodal je, da okrevanje ne pomeni nujno vrnitve k staremu, ampak je priložnost za novo.

Poudaril je, da bo okrevanje tudi zelo zahtevno in odgovorno delo. Reševati bo treba vse od gospodarskih težav do socialnih stisk ljudi in podnebnih sprememb. "Vsestransko okrevanje ne pomeni, da se nujno vrnemo k staremu, temveč je tudi priložnost, da stremimo k novemu, boljšemu, bolj vzdržnemu in pravičnemu. To bi lahko bil zelo ustvarjalen čas. Veselimo se ga," je povedal Pahor.