Revija Reporter
Svet

Iz Comeyjevih zapiskov: Putin naj bi Trumpu priporočal ruske prostitutke

STA

21. apr. 2018 6:00

Deli na:

Rusi so s pomočjo obveščevalnih podatkov izsledili in prijeli skupino, ki je načrtovala napad.

Reuters

Pravosodno ministrstvo ZDA je na pritisk Donaldu Trumpu naklonjenih kongresnikov dovolilo objavo zapiskov, ki jih je nekdanji direktor FBI James Comey naredil neposredno po srečanjih s predsednikom ZDA, ki so se mu zdela sporna. Čeprav je že veliko znanega, prinašajo več podrobnosti o vsebini njunih pogovorov.

Veliko novega sicer niso prinesli, saj je Comey veliko gradiva uporabil že v svoji nedavno objavljeni knjigi Višja zvestoba. Novo je med drugim to, da naj bi mu Trump izrazil dvom v zdravo pamet svojega svetovalca za nacionalno varnost generala Michaela Flynna. Pa tudi to, da naj bi mu Trump povedal, da mu je ruski kolega Vladimir Putin toplo priporočil ruske prostitutke.

Comey se ni upiral objavi zapiskov, ki jih je že lani pregledal posebni tožilec za preiskavo ruske afere Robert Mueller. Dejal je, da se strinja z objavo in naj si ljudje potem ustvarijo mnenje, kdo laže in kdo govori resnico. Trump je Comeyja odpustil, ker ni hotel končati preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve, še posebej dela preiskave, ki je zadeval Flynna.

Trump je odpustitev najprej utemeljil s Comeyjevim grdim obnašanjem do Hillary Clinton med preiskavo uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte, nato je javno priznal, da ga je odpustil zaradi ruske afere in se potem s tem tudi pohvalil ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu v Ovalni pisarni. Pred dnevi je Trump sicer spet tvitnil, da Comeyja ni odpustil zaradi ruske preiskave in na televizijah sprožil objave svoje prejšnje izjave, ki govori nasprotno.

Comey si je delal zapiske po srečanjih s Trumpom s pogledom v prihodnost, saj je bil prepričan, da predsedniku ne gre zaupati in jih bo nekoč v prihodnosti potreboval. Takšni zapiski se lahko uporabijo tudi kot dokazno gradivo v morebitnih sodnih postopkih. Comeyja je Trumpovo do zakonov in tradicij ohlapno obnašanje za zaprtimi vrati skrbelo in je pričakoval, da bo predsednik v prihodnosti lagal o tem, kaj je povedal.

Pričakovanja so se uresničila in Trump skupaj s svojimi zavezniki Comeyja že od lanske pomladi, ko ga je odpustil, označuje za lažnivca in poziva, naj ga zaprejo.

Trumpovi zavezniki so želeli objavo zapiskov, vendar si s tem niso naredili usluge, saj se ruska afera še bolj pogreva s pikantnimi podrobnostmi. Nenazadnje s tem, da naj bi Putin Trumpu priporočal ruske prostitutke. Dosje britanskega obveščevalca Christopherja Steela govori o epizodi v Moskvi, ko naj bi Trump tem prostitutkam naročil, da urinirajo na sobo, v kateri je nekoč spal predsednik ZDA Barack Obama.

Comey si je zabeležil, da je bil Trump obseden s to obtožbo in jo je vztrajno zanikal, med drugim s trditvijo, da mu ni treba plačevati prostitutk. Comeyja je prosil, naj uvede uradno preiskavo FBI, ki bi trditve o uriniranju prostitutk zavrnila.

Še bolj zanimivo je domnevno Trumpovo mnenje o Flynnu, ki ga je moral odpustiti s položaja po mesecu dni, ker se je izkazalo, da je lagal o svojih stikih z Rusi pred volitvami. Comey si je zapisal, da mu je Trump povedal, da ima Flynn resne težave s presojo in je pri tem kazalec usmeril v svojo glavo kot znak, da s Flynnom ni vse v redu. Kljub temu je kasneje Comeyja prosil, naj Flynna preneha preiskovati, ker je dober človek.

Sicer pa je v zapiskih še navedba, da je na sestankih ves čas govoril le predsednik, ki se je med drugim pritoževal nad ženskami, ki ga obtožujejo spolnih zlorab, med drugim neko striptizeto, ki da jo je grabil. Nenehno je namigoval, da je Comeyjeva kariera odvisna od tega, kako bo ravnal glede predsednikovih namigov in nenehno naj bi omenjal potrebo po zvestobi. Comey si je zaradi tega ustvaril vtis o Trumpu kot mafijskem šefu.