Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italijanski premier Conte bo danes ponudil odstop in nato poskušal sestaviti novo vlado

Deli na:
Italijanski premier Conte bo danes ponudil odstop in nato poskušal sestaviti novo vlado

Giuseppe Conte - Foto: Reuters

Italijanski premier Giuseppe Conte bo danes ponudil odstop, so nocoj sporočili iz njegovega kabineta. Po odstopu naj bi si skušal zagotoviti mandat za sestavo nove vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Iz Contejevega kabineta so sporočili, da je za danes dopoldne ob 9. uri sklical sejo vlade, na kateri bo člane obvestil, da želi predsedniku države Sergiu Mattarelli ponuditi svoj odstop.

Po poročanju medijev naj bi Conte skušal dobiti nov mandat. Z odstopom pa naj bi želel pridobiti dodaten čas, da si zagotovi večino v obeh domovih parlamenta, potem ko je izgubil večino v senatu.

Sredi meseca je namreč iz vlade izstopila manjša koalicijska partnerica Živa Italija nekdanjega premierja Mattea Renzija. Conte je šel nato po zaupnico v parlament in jo dobil v obeh domovih. Kljub temu pa je njegova vlada oslabljena, saj nima zagotovljene večine v senatu.

Za odstop se je odločil tik preden bi senat v sredo odločal o reformi v pravosodju. V stranki Živa Italija (IV) bivšega premierja Mattea Renzija, ki je izstopila iz vladne koalicije, a jo načeloma še vedno podpira, so namreč že napovedali, da reforme ne bodo podprli. To pa pomeni, da bi lahko predlogi tudi padli, saj Contejeva vlada brez senatorjev IV nima večine v zgornjem domu italijanskega parlamenta.

Včeraj je sicer koalicijsko Gibanje pet zvezd napovedalo podporo Conteju. V Rimu naj bi se stranke tako že dogovarjale o oblikovanju koalicije, na čelu katere bi lahko znova bil 56-letni pravnik.

Končna odločitev je v rokah Mattarelle. Predsednika države je tisti, ki imenuje mandatarja in lahko skliče predčasne volitve, če se ne najde vladne večine.