Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italija popustila v diplomatskem sporu z Indijo in bo vrnila vojaka

Deli na:
Italija popustila v diplomatskem sporu z Indijo in bo vrnila vojaka

Foto: Reuters

Italija bo vojaka, proti katerima v Indiji poteka sojenje zaradi umora dveh indijskih ribičev, vrnila Indiji, je včeraj sporočila italijanska vlada. Pred tem so v Rimu vztrajali, da bosta vojaka, ki so jima indijske oblasti dovolile obisk domovine zaradi udeležbe na parlamentarnih volitvah, ostala v Italiji.

Indija je vojakoma Massimilanu Latorreju in Salvatoreju Gironeju dovolila vrnitev v domovino za štiri tedne, vrnila pa naj bi se do petka. Italijanski veleposlanik v Indiji Daniele Mancini je ob tem jamčil za njuno vrnitev.

A italijanska vlada je nato sporočila, da obtoženih ne bo vrnila v Indijo, kar je tam sprožilo ogorčenje, Mancini pa je v Indiji izgubil diplomatsko imuniteto.

Vlada v Rimu si je včeraj vendarle premislila in sporočila, da je od indijskih oblasti prejela "zadostna zagotovila" glede ravnanja z vojakom in zaščite njunih temeljnih pravic. Zaradi tega bo spoštovala zavezo, ki je bila dana ob njunem odhodu iz Indije. Z novo odločitvijo vlade naj bi se strinjala tudi vojaka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanska vojaka se morata pred sodiščem zagovarjati zaradi obtožb o umoru ribičev, ki sta ju ustrelila ob jugozahodni obali Indije februarja lani, ko se je italijanskemu tankerju, ki sta ga vojaka varovala, približala ribiška ladja. Vojaka trdita, da sta ribiče zamenjala za pirate.

Italija je vztrajala, da bi morali vojakoma soditi v njuni domovini, češ da se je incident pripetil v mednarodnih vodah, vpletena pa je bila italijanska ladja. Indija nasprotno trdi, da sta se uboja zgodila v indijskih teritorialnih vodah.