palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamska država za ameriško humanitarko zahteva visoko odkupnino

Deli na:
Islamska država za ameriško humanitarko zahteva visoko odkupnino

Foto: Reuters

Skrajna islamistična skupina Islamska država (IS) zahteva pet milijonov evrov (6,6 milijona ameriških dolarjev) za izpustitev 26-letne ameriške humanitarne delavke, ki so jo ugrabili lani v Siriji, sta poročali ameriški televizijski mreži ABC in NBC, ki sta kot vir navedli njene svojce.

Zahtevali so tudi izpustitev pakistanske nevrologinje Afie Sidiki iz ameriškega zapora, kar pa je njena družina že obsodila in se distancirala od IS, poročajo tuje tiskovne agencije. Sadikijeva je bila leta 2010 obsojena zaradi načrtovanja napada na ameriške predstavnike v Afganistanu.

Humanitarka, katere imena zaradi varnosti niso objavili, je ena od najmanj štirih Američanov, ki sta jih zajeli IS in druga skrajna islamska skupina Fronta al Nusra v Siriji in Iraku. Ameriški novinar James Foley, ki so ga nedavno usmrtili, je bil četrti talec.

Eden od talcev je tudi ameriški novinar Steven Sotloff, ki ga pogrešajo od lani, ko se je za njim izgubila vsaka sled v Siriji, mogoče pa ga je bilo videti na nedavno objavljenem video posnetku usmrtitve Foleyja.


Novinar Theo Curtis, ki ga je Fronta al Nusra po dveh letih v ujetništvu izpustila v nedeljo, pa je prav danes prispel v ZDA.

Bela hiša je medtem v torek potrdila, da je v bojih v Siriji v soboto umrl ameriški državljan, ki se je boril v vrstah IS. Gre za Douglasa McAuthurja McCaina iz Illinoisa, ki se je v islam spreobrnil leta 2004. State Department je pred tem sporočil, da se je okoli sto Američanov pridružilo džihadističnim skupinam v tujini in da z vso resnostjo obravnavajo nevarnost, ki jo predstavljajo za ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz Avstralije pa so danes sporočili, da je bilo na strani skrajnežev IS in Fronte al Nusra v Iraku in Siriji doslej ubitih 15 avstralskih državljanov. V njihovih vrstah naj bi se borilo okoli 60 Avstralcev.

Sarajevski časnik Dnevni avaz, ki je navedel obveščevalne kroge v BiH, pa je poročal, da se v vrstah islamskih skrajnežev v Iraku in Siriji bori okoli 150 državljanov BiH, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.