pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamska država naj bi povsem zavzela antično Palmiro

Deli na:
Islamska država naj bi povsem zavzela antično Palmiro

Foto: Reuters

Džihadisti Islamske države (IS) naj bi povsem zavzeli zgodovinsko mesto Palmira v osrednji Siriji, je včeraj sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu. Vladne sile pa so se iz mesta umaknile, so še dodali, kot poročajo tuje tiskovne agencije.

"IS nadzira skoraj vso Palmiro," so sporočili iz observatorija. Pod nadzorom sirskih vladnih vojakov naj bi bila le še zapor vzhodno od mesta in štab vojaške obveščevalne službe zahodno od mesta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mednarodna skupnost se boji, da se bodo džihadisti tudi v tem antičnem mestu spustili v uničevanje zgodovinskih spomenikov, kot so se v Iraku, kjer so opustošili antično asirsko mesto Nimrud in uničevali artefakte v muzeju v Mosulu.

Del Palmire je tudi na seznamu Unescove kulturne dediščine. Na jugozahodu mesta je tudi muzej s pomembnimi eksponati. Predstavnik pristojnih sirskih oblasti za kulturno dediščino Mamun Abdulkarim je povedal, da so več sto kipov in drugih predmetov iz muzeja že umaknili, da pa mnogih niso.

Direktorica Unesca Irina Bokova je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi spopadov in pozvala k takojšnjemu končanju sovražnosti. V sporočilu za javnost je izpostavila, da spopadi ogrožajo eno najpomembnejših antičnih mest na Bližnjem vzhodu. Mednarodno skupnost je pozvala, naj stori vse, kar je v njeni moči, za zaščito civilistov in edinstvene kulturne dediščine Palmire.