sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamska država dosegla antično Palmiro, v spopadih na desetine mrtvih

Deli na:
Islamska država dosegla antično Palmiro, v spopadih na desetine mrtvih

Foto: Reuters

Sirske vladne sile in pripadniki milic se danes srdito upirajo džihadistom Islamske države, potem ko so ti v soboto zvečer dosegli sever antičnega mesta Palmira, enega draguljev sirske zgodovinske in kulturne dediščine. V spopadih je bilo ubitih že okoli 50 vladnih vojakov in 30 džihadistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirski observatorij za človekove pravice je v soboto zvečer sporočil, da so pripadniki IS vdrli in prevzeli nadzor nad severnimi predeli mesta Tadmur, današnjega "naslednika" antične Palmire. S tem so se povsem približali sloviti kulturni dediščini, ki je pod zaščito Unesca. Sile, lojalne režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, so se jim silovito upirale, a jih niso mogle ustaviti.

Danes je observatorij sporočil, da so srditi boji v Tadmurju terjali že več deset življenj. Med drugim zahod mesta pretresa silovito topniško obstreljevanje. IS naj bi v mesto poklical okrepitve, potem ko je pri prodoru utrpel velike izgube.

Palmira je nastala pred 2000 leti ob pomembni trgovski poti in na stičišču več civilizacij ter predstavlja eno najpomembnejših antičnih mest na Bližnjem vzhodu. Tamkajšnji templji in ulice razkrivajo unikatno mešanico grško-rimskega in perzijskega vpliva.

Glavnina teh neprecenljivih zgradb se sicer nahaja na jugu Tadmurja in do tja pripadniki IS vsaj zaenkrat še niso prodrli, poroča AFP.

Svarila, da Palmiri grozi uničenje, kakršnega so pripadniki IS med drugim izvedli v antičnih mestih Nimrud in Ninive ter v muzeju v Mosulu v Iraku, se vrstijo že več dni.