pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iraški premier zaradi nesposobnosti odstavil več visokih častnikov

Deli na:
Iraški premier zaradi nesposobnosti odstavil več visokih častnikov

Foto: Reuters

Iraški premier Hajder al Abadi je včeraj izvedel čistko v vojski. Zaradi nesposobnosti in očitkov o korupciji je odstavil več visokih vojaških predstavnikov. Svoje položaje je moralo zapustiti 26 poveljnikov, 16 jih je odšlo v pokoj, so sporočili iz kabineta premiera, ki je obenem vrhovni poveljnik vojske.

Obenem je Abadi imenoval 18 novih poveljnikov na položaje v okviru obrambnega ministrstva, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočili v Bagdadu, dodatnih pojasnil pa niso dali. Televizija Al Arabija je sicer poročala, da je bil odstavljen tudi načelnik generalštaba Ba Bakr Zebari.

"Vojaško vodstvo bi moralo biti kompetentno, to je pomembna stvar, saj ni mogoče, da nekdo, ki ni učinkovit, ustrezno opravlja svoje delo (...) Druga stvar je integriteta, saj učinkovitost brez integritete ustvarja vakuum. Tretja je pogum, tako da se bo vojak ustrezno boril, ko bo videl, da ima njegov poveljnik takšne kvalifikacije," je svojo odločitev pojasnil Abadi.

Gre za najobsežnejše menjave v iraški vojski, odkar je Abadi na položaju premiera avgusta nasledil Nurija al Malikija, piše AFP. Kot sicer ocenjujejo mediji, je v ozadju čistke predvsem neuspeh vojske v boju proti skrajni Islamski državi (IS).