Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Erdogan za ponovno sojenje obsojenim vojaškim prevratnikom

Deli na:
Erdogan za ponovno sojenje obsojenim vojaškim prevratnikom

Foto: Reuters

Turški premier Recep Tayyip Erdogan se je danes izrekel v prid ponovnemu sojenju več sto vojaškim poveljnikom in uradnikom, obsojenim zaradi načrtovanja državnega udara. Do odločitve prihaja, potem ko je vojska zatrdila, da so bili dokazi v primerih ponarejeni, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

"Naše stališče do ponovnega sojenja je pozitivno," je za BBC zatrdil Erdogan. A je poudaril, da mora za to biti najprej vzpostavljena pravna podlaga.

To stališče po oceni poznavalcev pomeni politični preobrat. Erdogan je namreč v začetnih letih na položaju sklenil neuradno zavezništvo s tožilstvom ter dosegel umik vojske iz politike, kar je po mnenju nekaterih njegov največji demokratični dosežek.

Vrhunec poskusa očiščenja politike vplivov vojske sta bila dve večji sojenji, povezani z dvema domnevnima ločenima načrtoma za izvedbo državnega udara - Sledgehammer in Ergenekon. Obsojenih je bilo več sto vojaških voditeljev in uradnikov.

Sedaj pa se zdi, da se je premier postavil na stran vojske. Vojska je namreč nedavno vložila pritožbo in zahtevala ponovitev omenjenih sojenj, do spremembe stališča premiera pa prihaja tudi po tem, ko so tožilci decembra lani odredili aretacije številnih njegovih zaveznikov, izpostavlja BBC.

Erdoganova vlada se namreč otepa obtožb o korupciji. Obsežna protikorupcijska preiskava je privedla do aretacij nekaterih njegovih ključnih zaveznikov. Med aretiranimi 17. decembra so bili tudi pomembni poslovneži in sinovi sedaj že nekdanjih ministrov.

Turški premier je bil zaradi aretacij in posledično odstopov več ministrov prisiljen spremeniti sestavo vlade, več članov pa je izstopilo tudi iz njegove Stranke za pravičnost in razvoj (AKP). Erdogan sicer trdi, da gre za zaroto.