Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iranski jedrski pogajalec Zarif je za rojake junak

Deli na:
Iranski jedrski pogajalec Zarif je za rojake junak

Foto: Reuters

Večina iranskih časnikov v današnjih izdajah pozdravlja dogovor, ki ga je v nedeljo z Iranom glede njegovega spornega jedrskega programa dosegla šesterica svetovnih sil, in zasluge zanj pripisuje zunanjemu ministru Džavadu Zarifu. Več konservativnih časnikov po drugi strani izpostavlja ovire pri uresničitvi dogovora, češ da so ZDA nezanesljive.

"V 100 dneh premagana desetletna kriza," piše vladni časnik Iran na naslovnici, ki se nanaša na deset let trajajoč spor, ki ga je uspelo rešiti v obdobju, odkar je v Iranu na oblasti predsednik Hasan Rohani.

Reformistični dnevnik Arman piše, da si Zarif zasluži zlato medaljo, na naslovnici časnika Aftab pa je fotografija zunanjega ministra pospremljena z napisom "Nasmejani diplomat, zahvaljujemo se ti".

"To je Iran; vsi so srečni," v poročilu z ulic mest po vsej državi iz z družabnih omrežij piše reformistični Etemad in poudarja, da je veliko ljudi noč na nedeljo prebedelo, da bi lahko dočakali dobro novico.



Po pisanju dnevnika Haft e Sobha je Zarif na spletu postal pravi junak. Njegov zapis na Facebooku, v katerem je sporočil, da je bil dosežen dogovor, si je prislužil 165.000 všečkov, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Konservativna časnika Vatan e Emroz in Kajhan imata po drugi strani bolj kritično stališče. Kot piše Kajhan, je dogovor že kršil nezanesljivi Washington. Izpostavlja besede ameriškega zunanjega ministra Johna Kerryja, da Iranu nikjer v dogovoru ne priznavajo pravice do bogatenja urana. Prav na to opozarja tudi Vatan e Emroz.

Iran je v dogovoru, ki ga je v nedeljo dosegel s šesterico držav (ZDA, Rusija, Kitajska, Francija, Velika Britanija, Nemčija) pristal, da bo za obdobje šestih mesecev omejil svoj jedrski program in odprl vrata dodatnim mednarodnim inšpekcijam. V zameno bodo ZDA in države EU prekinile nekatere od sankcij, ki so jih zaradi spornih jedrskih aktivnosti uvedle proti Iranu.