uvodna Dobra karma

Danijel Šmid - Danny žrtev spletk zaradi slave. ...

luka mesec manca renko Svet24.si

Vplivni in zaljubljeni: pari med slovenskimi ...

masaza ajdovscina-pl Reporter.si

Kako do prostitutke v Ljubljani: mi smo jih našli...

zmago jelinčič Svet24.si

Zmago Jelinčič: "Janša je trojanski konj levih ...

Screenshot 2020-02-14 at 23.58.23 Necenzurirano

"Koliko iranskega denarja si dobil, gnida ...

Princ Harry Njena.si

Šok: Ubilo se je nekdanje dekle princa Harryja

anezi Njena.si

Anezi v šovu s skrivnim načrtom?

Svet

Iran bo črni skrinjici sestreljenega letala predal Ukrajini

Deli na:
Iran bo črni skrinjici sestreljenega letala predal Ukrajini

Posledice letalske nesreče v Iranu. - Foto: Reuters (NE UPORABLJAJ!!!)

Iran bo črni skrinjici potniškega letala, ki so ga pomotoma sestrelili prejšnji teden, predal Ukrajini, je sporočil vodja iranske agencije za varnost civilnega letalstva Hasan Rezajfar. Za to so se odločili na zahtevo Ukrajine. Če sami ne bodo zmogli analize skrinjic, ki sta poškodovani, pa ju bodo poslali v Francijo, je nakazal.

"Po posvetih z ukrajinskimi strokovnjaki se strinjamo, da bi bilo v Iranu črni skrinjici nemogoče dekodirati," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal Rezajfar.

Zapisovalnika podatkov leta in pogovorov v pilotski kabini bodo skušali dekodirati v Ukrajini. Pri tem bi jim lahko pomagali tudi strokovnjaki iz Francije, Kanade ali ZDA. "Če pa tudi ti poskusi ne bodo uspeli, ju bodo poslali v Francijo," je še dejal Rezajfar.

Naj Iran poškodovani črni skrinjici ponesrečenega ukrajinskega letala sicer kar takoj pošlje na analizo v Francijo, ki da ima enega redkih laboratorijev za to, je v petek pozval tudi kanadski premier Justin Trudeau.V petek pa je skrinjici ponovno zahtevalo tudi ukrajinsko generalno tožilstvo. Prvič je zahtevo Teheranu poslalo v sredo. Vodja instituta za forenzične preiskave v Kijevu Aleksander Ruvin je tedaj napovedal, da bo mednarodna skupina strokovnjakov za analizo črnih skrinjic pripravljena na delo z 20. januarjem.

Ukrajinsko letalo je 8. januarja ponoči sestrelila iranska zračna obramba. Do incidenta je prišlo le nekaj ur po iranskem napadu na vojaška oporišča v Iraku, v katerih so nameščeni tudi ameriški vojaki, kar je bilo maščevanje za ameriško likvidacijo pomembnega iranskega generala Kasema Solejmanija. Ukrajinsko letalo, ki je ravno vzletelo z letališča v Teheranu proti Kijevu, pa naj bi se preveč približalo občutljivemu vojaškemu območju.

Na letalu je bilo 176 potnikov, med njimi največ iranskih in kanadskih državljanov. Sestrelitve ni preživel nihče.

loading...
Loading...