stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Invazija migrantov" na italijo? Ne, vztraja Renzi

Deli na:
"Invazija migrantov" na italijo? Ne, vztraja Renzi

Foto: Getty Images

Italijanski premier Matteo Renzi je včeraj zatrdil, da Italija ne doživlja "invazije migrantov", čeprav beležijo velik porast prihodov čolnov iz Libije. Od začetka leta je namreč v Italijo prišlo že več kot 24.000 migrantov, kar je za 25 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Te podatke je včeraj objavilo italijansko notranje ministrstvo, ki je sporočilo, da je večina migrantov, ki so letos prispeli v Italijo, po poreklu iz afriških držav. Največ, 3443, jih je bilo iz Nigerije, 2363 iz Gambije in 2018 iz Somalije. Prihajajo tudi prišleki iz Gvineje, Slonokoščene obale in Senegala. Na kopenskih mejah pa so zavrnili 2892 migrantov, večinoma iz Pakistana, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je na drugi strani sporočila, da je zgolj od torka v Evropo preko Sredozemskega morja prispelo 6021 migrantov, od tega le 174 v Grčijo, ostali pa v Italijo. To je še podkrepilo strahove, da bi se migracijski tok po zaprtju balkanske poti lahko preusmeril preko Italije, zaradi česar predvsem Avstrija v zadnjem času grozi z zaprtjem svoje meje.

A italijanski premier Renzi vztraja, da ne gre za nič posebnega in da so številke primerljive z dogajanjem v letu 2015 in da se Italija ne sooča z invazijo. "Gre za velik problem, a imamo jasne ideje, kako se soočiti z njim," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Renzi.

Povedal je, da se pogovarjajo z več afriškimi državami, kako zajeziti tokove migrantov proti Evropi. "Ne bi sicer želel zmanjševati pomena, ampak rad bi podal pomirjujoče sporočilo. Število čolnov, ki jih beležimo, je komaj kaj višje od lani," je dejal Renzi.

V IOM so sicer prav tako opozorili, da je še prezgodaj, da bi porast števila prišlekov v Italijo lahko povezovali z dogovorom med EU in Turčijo za zajezitev migrantskih tokov na grške otoke. Po podatkih IOM so se vsi migranti, ki so prispeli v Italijo, na pot odpravili iz Libije, večinoma v gumijastih čolnih, v katerih je bilo povprečno po 130 ljudi.

Tudi v IOM so potrdili, da gre večinoma za državljane afriških držav, medtem ko so zabeležili zelo malo Sircev.