irena pan 1 Dobra karma

Znana novinarka verjame, da obstaja še veliko ...

lidija bačič7 Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić objavila vročo fotografijo ...

jansa otroci urska insta Reporter.si

Kdo pri Janševih skrbi za otroka, ko Urška ...

testiranje, bris, koronavirus Svet24.si

Znane ponedeljkove številke, toliko novih ...

janez jansa pf1 Necenzurirano

Za Janševo vlado je najprej ekonomija, potem ...

luca-argentero, doc, doc-v-dobrih-rokah Odkrito.si

Italijanski 'zdravnik': Tega ne bi počel, tudi ...

tjasa hrovat steklasa Njena.si

Slovenska pevka izgubila mamo, zanosila in ...

Svet

Indija: Testi potrdili pesticide v zastrupljeni šolski hrani

Deli na:
Indija: Testi potrdili pesticide v zastrupljeni šolski hrani

Foto: Reuters

V soboto objavljeni rezultati forenzičnih testov so potrdili prisotnost nevarnih pesticidov v hrani, s katero so se nedavno zastrupili šolarji v indijski zvezni državi Bihar. Vsebnost strupene kemikalije v hrani, zaradi katere je po zadnjih podatkih umrlo 27 otrok, je bila kar petkrat višja, kot je v pesticidih, ki se prodajajo v trgovinah.

Teste so med drugim izvedli na vzorcih olja za kuhanje in na vzorcih hrane, ki so jo 16. julija zaužili otroci. V njej so potrdili prisotnost strupenega monokrotofosa - kemikalije, ki se pogosto uporablja v mešanici pesticidov v Indiji.

Vsebnost monokrotofosa v olju je bila celo petkrat višja, kot pa je v mešanici, ki jo za uničevanje škodljivcev prodajajo v trgovinah, je po pisanju časnika Times of India povedal predstavnik policije. Časnik celo piše, da naj bi hrane sploh ne pripravljali na olju, ampak kar na pesticidu.

Tudi obdukcija je medtem potrdila, da so otroci umrli zaradi zastrupitve s curryjem iz krompirja in leče, ki so jim ga postregli v šoli. Šolsko hrano naj bi kuhali v posodah, v katerih je bil pred tem shranjen pesticid.

Za to naj bi bila kriva ravnateljica osnovne šole, kjer je prišlo do tragičnega dogodka, in njen soprog, ki sta šoli dobavljala hrano.

Vlade indijskih zveznih držav skušajo z brezplačnimi obroki v državnih šolah pomagati otrokom, ki so v revni Indiji pogosto podhranjeni. Poleg tega želijo na ta način spodbuditi obiskovanje šole. A zastrupitve s hrano so zaradi slabe higiene in hrane nizke kakovosti pogoste.

Loading...