Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Indija: Testi potrdili pesticide v zastrupljeni šolski hrani

Deli na:
Indija: Testi potrdili pesticide v zastrupljeni šolski hrani

Foto: Reuters

V soboto objavljeni rezultati forenzičnih testov so potrdili prisotnost nevarnih pesticidov v hrani, s katero so se nedavno zastrupili šolarji v indijski zvezni državi Bihar. Vsebnost strupene kemikalije v hrani, zaradi katere je po zadnjih podatkih umrlo 27 otrok, je bila kar petkrat višja, kot je v pesticidih, ki se prodajajo v trgovinah.

Teste so med drugim izvedli na vzorcih olja za kuhanje in na vzorcih hrane, ki so jo 16. julija zaužili otroci. V njej so potrdili prisotnost strupenega monokrotofosa - kemikalije, ki se pogosto uporablja v mešanici pesticidov v Indiji.

Vsebnost monokrotofosa v olju je bila celo petkrat višja, kot pa je v mešanici, ki jo za uničevanje škodljivcev prodajajo v trgovinah, je po pisanju časnika Times of India povedal predstavnik policije. Časnik celo piše, da naj bi hrane sploh ne pripravljali na olju, ampak kar na pesticidu.

Tudi obdukcija je medtem potrdila, da so otroci umrli zaradi zastrupitve s curryjem iz krompirja in leče, ki so jim ga postregli v šoli. Šolsko hrano naj bi kuhali v posodah, v katerih je bil pred tem shranjen pesticid.

Za to naj bi bila kriva ravnateljica osnovne šole, kjer je prišlo do tragičnega dogodka, in njen soprog, ki sta šoli dobavljala hrano.

Vlade indijskih zveznih držav skušajo z brezplačnimi obroki v državnih šolah pomagati otrokom, ki so v revni Indiji pogosto podhranjeni. Poleg tega želijo na ta način spodbuditi obiskovanje šole. A zastrupitve s hrano so zaradi slabe higiene in hrane nizke kakovosti pogoste.