Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Indija bo do leta 2050 država z največ muslimani na svetu

Deli na:
Indija bo do leta 2050 država z največ muslimani na svetu

Foto: Reuters

Indija bo do leta 2050 postala država z največ muslimanskega prebivalstva na svetu in bo tako prehitela Indonezijo, kaže poročilo raziskovalnega centra Pew o prihodnosti svetovnih religij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Indiji bodo do leta 2050 večinsko prebivalstvo še vedno hindujci, a bo število muslimanov naraslo v tolikšni meri, da bo Indija postala država z največ muslimanskega prebivalstva, izpostavljajo v poročilu, ki potrjuje demografski premik v tej državi z več kot 1,2 milijarde prebivalcev.

Do leta 2050 naj bi število hindujcev v svetu s sedanje milijarde naraslo na 1,4 milijarde, tako da bodo po kristjanih in muslimanih postali tretja največja verska skupina.

Leta 2010 so bili hindujci največja verska skupina v azijsko-tihomorski regiji, do leta 2050 pa naj bi v regiji število muslimanov preseglo število hindujcev.

Politolog Ashok Jha iz New Delhija je dejal, da te napovedi niso nič novega, saj je pričakovati porast muslimanskega prebivalstva v Indiji, a tudi hindujskega. Tovrstne raziskave bi po njegovi oceni lahko dale zagon desničarskim hindujskim skupinam, ki se že dolgo pritožujejo zaradi porasta muslimanskega prebivalstva.

Predstavnik desničarske hindujske stranke RSS Dattatreya Hosabale meni, da je do demografskega premika prišlo zaradi "spreobrnitev, padca rojstev med hindujci in množične infiltracije muslimanov iz Bangladeša". Po njegovih besedah poročilo potrjuje njihove trditve in kaže na enak trend po vsem svetu.

Ta stranka je ideološki vir vladajoče stranke Bharatiya Janata indijskega premierja Narendre Modija. Nekateri voditelji RSS se zavzemajo, da bi morale hindujske družine imeti najmanj tri otroke, še poroča dpa.