Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Povprečen Nemec ima v rokah 129 g čistega zlata

Deli na:
Povprečen Nemec ima v rokah 129 g čistega zlata

Vsi poznamo dejstvo, da je kitajsko in indijsko prebivalstvo tradicionalno zelo naklonjeno uvozu, nakupu in akumuliranju investicijskega zlata v fizični obliki. Nedavno pa je Nemška ReiseBank naročila raziskavo pri raziskovalnem centru CFIN, v kateri je razkrila, da so prebivalci Nemčije lastniki 8918 ton fizičnega zlata.

Od tega je 55 odstotkov investicijskega zlata, drugo je nakit. V povprečju ima vsak polnoletni prebivalec Nemčije 71 g investicijskega zlata in 58 g zlata kot nakit. Zasebnega zlata je Nemčiji 2,6-krat več, kot ga ima v svojih zalogah njihova centralna banka – Bundesbank.

Raziskava je pokazala tudi, da je 38,3 odstotka  zlata shranjenega doma, 39 odstotkov v bančnih sefih, pet odstotkov v neodvisnih zasebnih sefih, preostalega 17,7 odstotka je shranjenega drugače. Od leta 2016 je prebivalstvo kupilo dodatnih 220 ton zlatih palic in zlatnikov. Najpogosteje kupujejo stogramske zlate palice ali večje in različne investicijske zlatnike.

Zakaj zlato?

Več kot 26 milijonov prebivalcev Nemčije živi v ekonomski negotovosti, strahu pred inflacijo, ohranjanjem premoženja in z nizkimi oz. negativnimi obrestnimi merami bančnih depozitov. Za primerjavo lahko povemo, da se le deset  milijonov prebivalcev Nemčije udejstvuje na kapitalskih trgih kot investitorji v vrednostne papirje.  

Slovenija

V Sloveniji ima centralna banka – Banka Slovenije v svojih rezervah 3,2 tone zlata po podatkih World Gold Councila. Na podlagi njihovega poročila, maj 2019, je razvidno, da zlato pomeni 14,2 odstotka vseh deviznih rezerv Banke Slovenije.  Slovenski trg investicijskega zlata je bistveno manj razvit kot v Nemčiji, kjer skoraj vse poslovne banke ponujajo nakup in odkup investicijskega zlata.

V Sloveniji se s posredovanjem investicijskega zlata ukvarja le nekaj specializiranih trgovcev. O investicijskem zlatu, palicah in kovancih si lahko več preberete na naši spletni strani www.tetragram.si ali obiščete našo spletno trgovino www.zlatopoposti.si