evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Imigrantski posiljevalec: »Pof*kal te bom, majhno švedsko dekle!«

Deli na:
Imigrantski posiljevalec: »Pof*kal te bom, majhno švedsko dekle!«

Foto: FB

Če imigrant domačinki reče »pof*kana blondinka«, je to izraz različnosti, druge kulture, če se domačinka temu upre in si upa kaj reči nazaj, gre za rasistične in ksenofobne opazke. To je danes Švedska, opozarja Ann Heberlein, 46-letna profesorica etike na univerzi v Lundu.

Heberleinova je redna gostja na švedskih radijskih postajah. Zadnje čase svari, da so ravno blondinke na Švedskem tiste, ki so izpostavljene rasizmu, ne pa ljudje neevropskega videza. Za portal Ledarsidorna je opisala svoj primer.

»Bil je zgodnje septembrski večer, ko sva stali s hčerko na prehodu za pešce in čakali na zeleno luč. Okoli najinih nog se je smukal pes, bili sva zaposleni z analiziranjem današnjega jahanja. Blondinka srednjih let in prav tako njena svetlolasa hčerka v spoštovanju zakonov s psom na vrvici stojita pred semaforjem, ko pripelje črn avtomobil. Eden od moških nama iz avtomobila zakriči: Pof*kani blondinki,« je zapisala Heberleinova in dodala, da je kasneje, med večerjo, 14-letni hčerki razlagala, da je bil v avtomobilu zagotovo nekdo, ki je bil na nekaj jezen. Drugega se pač ni mogla spomniti, da ne bi razburjala najstnice.

A profesorica ne misli tako. Po njeno gre za pravi rasizem do švedskih blondink, ki običajno ob takih incidentih ostanejo tiho, saj jim levičarke raznih samooklicanih anti-rasističnih skupin dopovedujejo, da se nimajo pravice pritoževati. »Ponižujoče je, da sem zaradi svojega videza, zaradi tega, ker sem bele rase, izpostavljena,« pravi Heberleinova. Imigranti so obsedeni z blondinkami, z njihovim evropskim videzom. Opozarja na dva grozljiva primera. Morilec iz Ikee, Eritrejec, je priznal, da je iskal žrtve »švedskega videza«, da jih je lahko zaklal. Ko je imigrantska tolpa posiljevalcev v Strangnasu napadla domačinko, je eden vpil: »Pof*kal te bom, majhno švedsko dekle«.

Profesorica etike pravi, da bi morali imeti vsi državljani enake pravice, ne glede na spol in raso. »Toda očitno je, da vsi ne mislijo tako,« je povedala, češ imigranti imajo za nekatere večje pravice kot domačini. To je spoznala potem, ko je dogodek s križišča v Lundu opisala na svojem Facebook profilu: »Nikoli ne bom pozabila, kako se je moj prijatelj, znan pesnik in anti-rasistilčni aktivist zgražal, češ da bela ženska ne more biti izpostavljena rasizmu.«