Revija Reporter
Svet

HRW palestinskim oblastem in Hamasu očita aretacije in mučenje nasprotnikov

STA

24. okt. 2018 6:00

Deli na:

Pripadniki gibanja Hamas.

Reuters

Nevladna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch palestinskim oblastem na Zahodnem bregu in gibanju Hamas v Gazi v včeraj objavljenem poročilu očita, da aretirajo in mučijo miroljubne kritike in oporečnike. Finančnim podpornikom Hamasa in palestinskih oblasti pa je priporočila, naj ustavijo pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa

Organizacija trdi, da je zabeležila več kot 20 primerov, ko so bili ljudje aretirani zaradi do oblasti kritičnega članka ali pripadnosti napačni skupini študentov ali političnemu gibanju.

Predstavniki organizacije so za poročilo opravili pogovore s 147 ljudmi, med drugim z nekdanjimi zaporniki, njihovimi sorodniki in odvetniki. Pridržanim pogosto očitajo, da žalijo "višje oblasti" ali škodijo revolucionarni enotnosti.

"Evropska unija, ZDA in drugi, ki finančno podpirajo palestinske oblasti in Hamas, bi morali ustaviti pomoč enotam ali agencijam, vpletenim v samovoljna pridržanja in mučenje," priporoča organizacija v poročilu.

Pozvala je tudi Mednarodno kazensko sodišče (ICC), naj uvede preiskavo mučenja s strani palestinskih oblasti, ki bi ga po njihovem morali obravnavati kot zločin proti človečnosti.

Tiskovni predstavnik notranjega ministrstva v Gazi, ki je v rokah Hamasa je v odzivu dejal, da poročilo ni točno. "To poročilo je v nasprotju z realnostjo," je poudaril.

Poročilo je zavrnil tudi tiskovni predstavnik varnostnih sil na Zahodnem bregu, general Adnan Damiri. "Vidi se, da je to politično poročilo, ne pravno ali humanitarno," je ocenil.