moški Dobra karma

Tarot napoved: finance, ljubezen in nasvet

horoskop_znamenja Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 24. februarja

Screenshot 2020-02-23 at 17.43.50 Reporter.si

Zakulisje koruzne koalicije: zakaj bodoči ...

prej potem Svet24.si

Nevarno in grdo: reklamne table povsem zasičile ...

zidar-snezic-jankovic Necenzurirano

To so poslovneži, ki se milijonskih dolgov ...

murska-sobota, pustovanje, pust Njena.si

Pustne preobrazbe znanih obrazov

vatroslav in valentina Njena.si

Ljubezen na vasi: Razkošno praznovanje ...

Svet

Hrvati izbirajo: predsednik Zoran ali predsednica Kolinda?

Deli na:
Hrvati izbirajo: predsednik Zoran ali predsednica Kolinda?

Milanović in Grabar-Kitarovićeva - Foto: arhiv Svet24

Na Hrvaškem na več kot 6400 voliščih danes poteka odločilni krog na sedmih predsedniških volitvah od osamosvojitve. V tesni volilni tekmi moči merita predsednica države in kandidatka HDZ Kolinda Grabar-Kitarović ter nekdanji premier in kandidat SDP Zoran Milanović. Volišča bodo zaprli ob 19. uri.

Po podatkih hrvaške državne volilne komisije (DIP) so na Hrvaškem ob 7. uri odprli več kot 6400 volišč za nekaj več kot 3,8 milijonov državljanov z volilno pravico.

Med prvimi se je volitev udeležil premier Andrej Plenković, ki je glas oddal v Zagrebu. "Za krepitev hrvaške demokracije je pomembno, da se čim večje število državljanov udeleži volitev in izrazi zaupanje kandidatu, za katerega verjame, da lahko Hrvaško vodi v pozitivni smeri," je dejal novinarjem.

Po poročanju hrvaških medijev gre za najbolj nepredvidljive predsedniške volitve v novejši zgodovini Hrvaške. Odločali bi lahko glasovi Hrvatov v tujini, ki so večinoma na strani kandidatke HDZ. V prid Grabar-Kitarovićevi naj bi šlo tudi dejstvo, da so številni Hrvati na smučanju v tujini, med njimi pa po ocenah prevladujejo podporniki leve sredine.Zadnja raziskava javnega mnenja pred volitvami, ki jo je v petek objavila komercialna televizija Nova TV, kaže, da bi Milanovića, ki je kandidat SDP, podpira pa ga še 12 drugih strank, volilo 45 odstotkov Hrvatov, Grabar-Kitarovićevo pa 42 odstotkov.

Volijo tudi hrvaški državljani v drugih državah. V Sloveniji lahko glasujejo na hrvaškem veleposlaništvu v Ljubljani. Največja gneča po odpiranju volišč je bila v Mostarju v Bosni in Hercegovini, kjer so številni volivci prišli na prizorišče še pred odpiranjem volišč, je potrdil DIP. Prve podatke o udeležbi bodo objavili ob poldnevu.

Po zaprtju volišč bodo hrvaške televizije z nacionalno koncesijo objavili izide vzporednih volitev. Uro po zaprtju volišč bo na spletni strani volilne komisije možno spremljati preštevanje glasov. Začasne izide je pričakovati nekaj ur kasneje.

loading...
Loading...