zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati besni zaradi srbske rehabilitacije Draže Mihailovića

Deli na:
Hrvati besni zaradi srbske rehabilitacije Draže Mihailovića

Foto: Arhiv Reporterja

Na Hrvaškem so včeraj obsodili rehabilitacijo poveljnika srbskih četnikov med drugo svetovno vojno Draže Mihailovića. Na zunanjem ministrstvu v Zagrebu so poudarili, da Mihailovića še naprej obravnavajo kot vojnega zločinca, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pa je obsodila vsakršen poskus zgodovinskega revizionizma.

Višje sodišče v Beogradu je včeraj ugodilo zahtevi za rehabilitacijo Mihailovića in s tem izničilo njegovo smrtno obsodbo iz leta 1946 ter mu vrnilo državljanske pravice. Sodišče ni odločalo o tem, ali je bil Draža Mihailović vojni zločinec, temveč izključno o tem, ali je imel pravično sojenje.

Na Hrvaškem je odločitev naletela na obsodbe. Na zunanjem ministrstvu v Zagrebu so v odzivu zapisali, da odločitev beograjskega sodišča ne spreminja hrvaškega stališča, da je Mihailović vojni zločinec in poveljnik kolaboracijske vojske, poražene v drugi svetovni vojni, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaško predsednico Grabar-Kitarovićevo je odločitev v Beogradu neprijetno presenetila. Poudarila je, da obsoja vsakršen poskus zgodovinskega revizionizma. Ocenila je, da odločitev beograjskega sodišča ne more izbrisati zločinov četniškega gibanja, storjenih v sodelovanju z nacisti in fašisti med drugo svetovno vojno, ki so vsem narodom na območju prinesli veliko gorja.

Združenje antifašističnih borcev in antifašistov Hrvaške pa je izrazilo zgroženost. Ocenilo je, da sodi odločitev beograjskega sodišča med sramotne poteze in poskuse revizije zgodovine, ki znova žalijo žrtve, ki jih je ubilo ali uničilo četniško gibanje. Odločitev po mnenju združenja tudi blati boj proti fašizmu in nacizmu in njun skupni doprinos k zmagi, ki so jo sile demokracije dosegle nad silami teme.