pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški zunanji minister razkuril Srbe: Vučić je za ruski satelit, ki vodi dvojno politiko

Deli na:
Hrvaški zunanji minister razkuril Srbe: Vučić je za ruski satelit, ki vodi dvojno politiko

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman. - Foto: vlada.gov.hr

Hrvaško zunanje ministrstvo je v nedeljo zavrnilo očitke Beograda, da se Hrvaška vmešava v notranje zadeve Srbije, potem ko so v Zagrebu srbskega predsednika Aleksandra Vučića označili za ruski satelit, ki da v luči vojne v Ukrajini vodi dvojno politiko. S tem so po lastnih besedah zgolj navedli dejstvo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Beograd je pred tem v nedeljo Zagrebu poslal protestno noto, potem ko je hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman v soboto označil Vučića za ruski satelit, ki da vodi dvojno politiko, s katero se poskuša hkrati približati EU in Rusiji. Dodal je, da se bo morala Vučićeva vlada odločiti, "na katerem stolu bo sedela".

Njegov srbski kolega Ivica Dačić je izjavo obsodil kot sramotno, medtem ko je Vučić vodjo hrvaške diplomacije obtožil vmešavanja v notranje zadeve Srbije, žalitev in groženj. Po oceni Beograda izjava predstavlja nadaljnje vzpostavljanje "ozračja sovraštva do Srbije in srbskega naroda" ter spodkopava politiko spodbujanja miru in stabilnosti v regiji.


Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so te očitke zavrnili in sporočili, da je Grlić Radman le "navedel dejstvo o neskladnosti Srbije z zunanjo in varnostno politiko EU glede ruske agresije na Ukrajino". Izjave Srbije po mnenju Zagreba kažejo na "zavestno in sistematično zanikanje dejstev o naravi dogajanja v Ukrajini" ter kažejo "dejanski odnos Srbije" do tega konflikta.

Beograd so vnovič pozvali, naj uskladi svojo politiko s politiko EU in se tako, kot so zapisali, uvrsti na pravo stran zgodovine. "Kot smo že poudarili, ni mogoče biti kandidatka za članstvo v EU in izkoriščati vseh ugodnosti tega, hkrati pa se nenačelno in preračunljivo izogibati obsodbi ruske agresije in z njo povezane politike EU," so dodali.

To je bila sicer druga protestna nota Srbije proti Hrvaški ta mesec, potem ko so srbske oblasti nedavno protestirale zaradi zažiga lutke Vučića na pustnem karnevalu v hrvaškem kraju Kaštel Stari.