nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški tisk: Resolucija EPP šokirala Slovenijo

Deli na:
Hrvaški tisk: Resolucija EPP šokirala Slovenijo

Foto: Bobo

Resolucija, s katero je skupščina Evropske ljudske stranke (EPP) izrazila zaradi stanja v Sloveniji, posebej zaradi prvostopenjske razsodbe proti bivšemu premieru Janezu Janšu, je šokirala Slovenijo, piše danes reški Novi list. Ob tem poudarja, da gre za nezaslišan primer pritiska na Slovenijo.

Z neobičajno politično potezo je EPP izrazila nezadovoljstvo nad stanjem v slovenskem pravosodju, Sloveniji pa so sporočili, da je Janši potrebno zagotoviti pošteno sojenje ob domnevi nedolžnosti, ne da bi ga izključili iz politične tekme, navaja reški časnik.

"Skupščina EPP je šla še korak naprej in pozvala Svet Evrope in Ovse, naj spremljata proces, v katerem je bivši slovenski premier obsojen na dve leti zapora in denarno kazen zaradi korupcije pri nakupu vojaških oklepnikov finske Patrie za slovensko vojsko. Medtem poteka pritožni postopek," piše časnik.


Odločitev najmočnejše politične opcije v EU, ki je obenem pozvala vse članice EU, ki tega še niso storile, naj čim prej sprejmejo učinkovite lustracijske zakone, pa časnik označuje kot nekaj, "česar še nismo imeli priložnosti videti v občutljivi evropski demokraciji, vsaj ne v zadnjem času".

"Pri tem gre za doslej nezaslišan pritisk na Slovenijo, ker resolucija EPP pod vprašaj postavlja slovensko suverenosti in neodvisnost slovenskega pravosodja," dodaja. Resolucijo označuje kot rezultat Janševega političnega delovanja in lobiranja. Dodaja sicer, da je Janša v četrtek zatrdil, da na vsebino resolucije ne sam niti njegova stranka nista imela vpliva.

"Janševa stranka redno pošilja pisma na številne evropske naslove, v katerih svoje politične nasprotnike v Sloveniji obtožuje obnavljanja komunizma in pregona političnih nasprotnikov. V tem kontekstu omenjajo tudi protikorupcijsko sojenje proti Janši," še poudarja še časnik.