sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški "plan C": begunce bodo preusmerjali proti Sloveniji

Deli na:
Hrvaški "plan C": begunce bodo preusmerjali proti Sloveniji

Foto: Reuters

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes v Opatovcu novinarjem potrdil, da bo Hrvaška začela izvajati svoj plan C ter begunce preusmerjati proti Sloveniji na tri mejne prehode. Gre za železniški in cestni mejni prehod v Murskem Središću (Petišovci) ter mejni prehod Macelj (Gruškovje).

Begunski koridor bomo preusmerili proti Sloveniji, potem ko je Madžarska napovedala, da ne bo več sprejemala migrantov in beguncev, ki smo jih prevažali proti Madžarski, je izjavil Ostojić novinarjem. Povedal je, da na ta način Hrvaška začenja izvajati plan C, o katerem ni bilo dogovora s Slovenijo, ker je to hrvaški načrt, je izjavo povzela hrvaška televizija (HTV).

Dodal je, da "dokler bosta Nemčija in Avstrija sprejemali migrante, bo tudi Slovenija sprejemala ljudi, ki so bili na Hrvaškem in so se napotili proti schengnu".

Povedal je, da bodo v skladu z dogovorom med hrvaško in slovensko policijo begunce prepeljali do Petišovcev in Gruškovja. Zaenkrat naj bi Slovenija sprejela 300 ljudi na Gruškovju, 300 na cestnem mejnem prehodu Petišovci in 1200 na železniškem mejnem prehodu Petišovci, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaška bo z meje s Srbijo za begunce organizirala prevoz z vlakom do Čakovca, potem z avtobusi do meje s Slovenijo. "Pot bo daljša, stroški so najmanjši problem," je še dejal Ostojić.

Kot je kasneje za dnevnik HTV dejala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, bo po zaprtju madžarske meje s Hrvaško Slovenija edina alternativna možnost za njihovo pot na Zahod. Zatrdila je, da se bo Hrvaška s Slovenijo dogovarjala glede števila beguncev, ki jih lahko sprejme.

Tudi Pusićeva je potrdila, da je načrt C dejansko hrvaški in ne hrvaško-slovenski, podrobnosti o njem pa ni predstavila niti ona.

Če bosta mejo za migrante zaprli Nemčija in Avstrija, "takrat bo morala mejo zapreti tudi Hrvaška, saj nima alternative", je še dodala po poročanju Hine.

Hrvaška bo danes do konca dneva poslala iz Opatovca še enajst avtobusov in izredni vlak z begunci in migranti proti madžarski meji. Potem naj bi organizirani prevoz preusmerili proti Sloveniji. V preteklih dneh je iz Srbije na Hrvaško povprečno dnevno prihajalo 5000 ljudi.