pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Dobovo danes prišlo že več kot 4000 beguncev

Deli na:
V Dobovo danes prišlo že več kot 4000 beguncev

Foto: Reuters

Danes so na mejni prehod Dobova prispeli že štirje vlaki s skupno nekaj manj kot 4200 begunci. Na poti proti Sloveniji pa so se danes iz Hrvaške odpravili tudi avtobusi z migranti. Na mejni prehod Petišovci je okoli 13. ure pripeljalo 12 avtobusov z okoli 680 migranti, prav tako avtobuse pričakujejo še na mejnih prehodih Dobovec in Imeno.

DOBOVA

Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova je prvi vlak danes nekaj po polnoči pripeljal nekaj manj kot 1100 migrantov, ki so jih policisti po opravljenem postopku evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi z vlaki in avtobusi pospremili v nastanitvene centre v Gornji Radgoni, Lendavi, Vrhniki, Šentilju in na Jesenicah. Davi ob približno 4. uri je prispel drugi vlak z nekaj več kot 1000 prebežniki, ki so jo po policijskih postopkih z vlakom odpeljali proti Šentilju. Tretji vlak je ob približno 8.40 pripeljal nekaj več kot 1000 migrantov, ki so jih po policijskih postopkih in sprostitvi zmogljivosti po 10. uri odpeljali naprej. Četrti vlak z nekaj več kot 1000 migranti je pripeljal okoli poldneva.

V spremstvu hrvaških policistov je s štirimi vlaki danes na železniško postajo Dobova skupaj prispelo nekaj manj kot 4200 prebežnikov. Ob 14. uri je bilo na območju železniške postaje in v sprejemnem centru v Dobovi - na obeh mestih jih namreč popisujejo - približno 1200 migrantov.

Danes do 13. ure so policisti na treh vlakih in 28 avtobusih z Dobove v sprejemne in nastanitvene centre pospremili več kot 4300 tujcev. Dva vlaka sta odpeljala proti Šentilju, eden proti Jesenicam, z avtobusi pa so tujce prepeljali v Lendavo, Gornjo Radgono in Vrhniko.

Na Policijski upravi Novo mesto do 14. ure niso dobili napovedi o novih vlakih.

BREŽICE

Brežiški sprejemni center je že več dni prazen. V Brežicah so začeli vojake, policiste, pripadnike civilne zaščite in humanitarne delavce, ki delajo z begunci, danes cepiti proti gripi. Cepljenje tistih, ki si to želijo, bodo nadaljevali še v torek in sredo.

ŠENTILJ

Opoldne je iz Dobove v Šentilj prispel vlak s 1229 migranti, do 13. ure pa so avstrijski varnostni organi sprejeli 2100
migrantov. Trenutno je po podatkih mariborske policijske uprave v nastanitvenem centru v Šentilju 3477 oseb.

SREDIŠČE OB DRAVI, GRUŠKOVJE

Sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju sta prazna.

GORNJA RADGONA

Nastanitveni center v Gornji Radgoni je pred 13. uro zapustila druga skupina okoli 550 migrantov. Ti so odšli proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni, kjer jih sprejemajo avstrijski varnostni organi. V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je še okrog 600 migrantov, so sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota.

PETIŠOVCI, DOLGA VAS

Po predhodni najavi hrvaških varnostnih organov so okoli 13. ure iz Hrvaške na mejni prehod Petišovci z 12 avtobusi pripeljali
okoli 680 beguncev. Postopek evidentiranja tujcev bo potekal v sprejemnem centru v Petišovcih in v Dolgi vasi.

LENDAVA

V nastanitvenem centru v Lendavi trenutno ni migrantov.

DOBOVEC, IMENO

Na celjski policijski upravi v naslednji uri pričakujejo prihod nove skupine migrantov. Iz Hrvaške bodo štiri avtobuse pripeljali na mejni prehod Dobovec pri Rogatcu, štiri pa na mejni prehod Imeno pri Podčetrtku. Na obeh mejnih prehodih bodo policisti migrante evidentirali in jih nato z avtobusi odpeljali v Šentilj.

Mejni prehod Imeno bo zaradi prihoda migrantov do zaključenega postopka evidentiranja zaprt za ves promet. Na Mejnem prehodu Dobovec bo promet potekal neovirano.