Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški Anonymous napadel stran hrvaškega zunanjega ministrstva

Deli na:
Hrvaški Anonymous napadel stran hrvaškega zunanjega ministrstva

Foto: Bobo

Hrvaška veja aktivistične skupine Anonymous je začasno onemogočila dostop do spletne strani hrvaškega zunanjega ministrstva in na njej pustila sporočilo, naslovljeno Stop cenzuri. Medtem so na sedežu hrvaške diplomacije sporočilo umaknili in zapisali, da spletna stran ni dosegljiva zaradi rednega vzdrževanja strani.

"Mi smo narod Hrvaške, akcije rušenja spletnih strani predsednika države, agencije za zaščito glasbenih in avtorskih pravic (Zamp) in ostalih vladnih strani niso poskus rušenja demokracije, predsednika ali vlade," so zapisali Anonymous.

Kot so pojasnili, z napadi ne želijo nikomur škodovati, temveč pokazati nezadovoljstvo zaradi mednarodnega trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju (Acta). Dodali so, da se borijo za svobodo spleta, prost pretok informacij in neodvisno novinarstvo, Acta pa, kot so zapisali, ogroža zasebnost uporabnikov, državljanske pravice, zakonitost poslovanja, inovacije in prost pretok informacij.
 
Prvi na udaru skupine Anonymous na Hrvaškem je bil predsednik države Ivo Josipović, ki je odkrito podprl Acto. Njegovo spletno stran so prejšnji teden dvakrat začasno zrušili. Josipović je sicer kot predsednik hrvaškega društva skladateljev in pravnik dejansko sodeloval tudi pri pripravi spornega hrvaškega zakona o avtorskih pravicah (Zamp), ki omogoča monopolističen položaj Hrvaški glasbeni uniji (HGU).
 
Medtem je hrvaška vlada napovedala javno razpravo o Acti, preden bodo sprejeli odločitev o podpisu tega mednarodnega trgovinskega sporazuma. Nasprotniki Acte so prejšnjo soboto protestirali v petih večjih hrvaških mestih.