podgane Svet24.si

Zaradi podgan na tisoče domov ostalo brez ...

galunic1 Svet24.si

Mario Galunič: »Potrpežljivo bom čakal na vsa ...

loterijski listek, loterija, Svet24.si

Med čakanjem na hrano zadela jackpot

vasle psa pl fb Reporter.si

Zakaj je Vinko Vasle obseden s psi? Pred leti ...

vizjak-petan Necenzurirano

Vizjak medijskemu mogotcu: Zakaj bi plačeval ...

Boyer in Myers Odkrito.si

Resnična zgodba - Bolj GROZLJIVO ne more biti ...

mandaric delius af 1 Ekipa24.si

Nov predsednik, novo vodstvo: Poglejte si, kdo so ...

Svet

Hrvaška za 30 dni omejila ceno goriv

Deli na:
Hrvaška za 30 dni omejila ceno goriv

Slika je simbolična. - Foto: /

Hrvaška vlada je na današnji seji sprejela uredbo, s katero je za 30 dni omejila najvišjo maloprodajno ceno goriv, ki so v torek dosegle rekordne ravni. Cene bencina bodo omejili na največ 11,10 kune (1,48 evra), cene dizla pa na 11 kun (1,466 evra), je na vladni seji uvodoma povedal Plenković.

Cene goriva na Hrvaškem se v zadnjem času nenehno krepijo, v torek so dosegle rekordno raven. Cene so povzročile nezadovoljstvo državljanov, ukrepe vlade po podražitvah so zahtevale tudi opozicijske stranke.

"Da bi stabilizirali pogoje za delovanje gospodarstva in izpolnili pričakovanja državljanov, je vlada na podlagi hrvaškega zakona o trgu nafte in naftnih derivatov omejila najvišjo ceno bencina in dizla", je pri predstavitvi uredbe na vladni seji povedal hrvaški minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Tomislav Ćorić.

Uredba zastavlja maloprodajno ceno litra 95-, 98- in 100-oktanskega bencina na največ 11,10 kune, medtem ko cena dizelskih goriv ne sme biti višja od 11 kun, vključno z davkom na dodano vrednost (DDV). Omejitev cen goriv bo veljala največ 30 dni.

Ćorić je izrazil prepričanje, da bo v naslednjih 30 dneh prišlo do stabilizacije cen goriva na trgu. Meni, da lahko distributerji goriv in državni proračun prestanejo učinke administrativne omejitve cen, vse z namenom, kot je dejal, da bi se hrvaško gospodarstvo opomoglo po krizi iz leta 2020.

Uredba bo začela veljati po objavi v uradnem listu, predvidoma v soboto.

V slovenski družbi Petrol za hrvaške medije danes odločitve hrvaške vlade niso želeli komentirati. "Uredba ... še ni uveljavljena, zato je ne moremo komentirati", je odgovor Petrola objavila hrvaška tiskovna agencija Hina.

Glede na podatke na hrvaški spletni strani cijenegoriva.info, ki spremlja cene na bencinskih servisih na Hrvaškem, je Petrol med dražjimi ponudniki goriva v tej državi. Petrol je z letošnjim prevzemom hrvaškega trgovca z naftnimi derivati Crodux utrdil položaj drugega največjega igralca na hrvaškem trgu, zaostaja za hrvaško Ino.

Na bencinskih črpalkah na Hrvaškem liter dizla od torka prodajajo po ceni med 11,26 in 11,66 kune za liter, kar je bilo povprečno za 40 lip (5,3 centa) več kot v tednu pred tem. Cene 95-oktanskega bencina se od prejšnjega torka gibljejo v razponu od 11,26 do 11,61 kune za liter, cene 100-oktanskega bencina pa so se ustavile pri 11,99 kune za liter. Bencin se je v primerjavi s prejšnjim tednom podražil povprečno za 26 lip (3,4 centa).

Loading...