favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za Mariborčane dražje položnice

Deli na:
Za Mariborčane dražje položnice

Mariborski župan Saša Arsenovič se zaveda, da se bo dvig cen občanom poznal. - Foto: Bobo

Mariborčane bodo po včerajšnji seji mestnega sveta kmalu udarile višje cene večine komunalnih položnic. Cena paketa komunalnih storitev bo namreč po današnji potrditvi predloga mestne uprave in javnih podjetij, ki se sklicujejo predvsem na zvišanje minimalne plače in nekatere druge stroške, za povprečno gospodinjstvo zvišala za 4,5 evra.

Mariborski župan se zaveda, da se bo dvig cen občanom poznal, a ker je razlog v največji meri zaradi dviga minimalnih plač, meni, da si zaposleni v teh podjetij za svoje dobro delo zaslužijo več kot le minimalno plačo.

Podražitev bi po njegovem lahko bila celo dvakrat višja, a so z optimizacijo izvajanja komunalnih storitev uspeli številko nekoliko znižati. "Če želimo ohraniti kakovostno storitev, potem moramo v to vlagati," je dodal Arsenovič.

Ob direktorjih Snage in Nigrada, Janeza Letnika in Matjaža Krevlja, sta na seji razloge za dvig cen morala pojasnjevati tudi direktor avtobusnega prevoznika Marproma Bernard Majhenič in direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek. Vsi so skušali pojasniti tudi, kaj vse so storili za racionalizacijo poslovanja.

Poleg dviga minimalne plače so k podražitvi po njihovih besedah prispevala tudi nujna napredovanja ostalih zaposlenih, višje cene odvzema odpadkov, nujna vlaganja v posodobitev voznega parka Snage, podražitve energentov ter širjenje obsega storitev. Prvi mož Marproma je ob tem spomnil, da se cene njihovih avtobusnih storitev niso spremenile 19 let, obseg dela in stroškov pa se ves čas povečuje.

Cena avtobusne vozovnice za enkratno vožnjo, kupljena v predprodaji, se je s sedanjih 0,8 evra podražila na en evro, medtem ko cena vožnje, plačane neposredno pri vozniku avtobusa, ostaja dva evra.


Za pitno vodo bo povprečno gospodinjstvo plačevalo nekaj več kot evro več na mesec vključno z omrežnino, pol evra več ga bo stalo odvajanje komunalnih vod. Odvoz odpadkov v individualnih hišah se bo podražil za evro na mesec, v večstanovanjskih stavbah pa za 28 odstotkov.

Ob tem občane na položnicah za ravnanje z odpadki čaka še poračun za lani v višini enega evra, saj je mestni svet nove cene sprejel šele maja, podražile pa se bodo tudi pogrebne storitve, a bodo najemnine grobov kljub temu po besedah Pliberškove še vedno med najnižjimi v Sloveniji. Po novem naj bi bile dražje za dva evra na leto.

Ogorčenja nad predlaganimi podražitvami je bilo kljub vsem pojasnilom med svetniki nekoalicijskih strank veliko. Svetnik NLS Franc Kangler je županu očital, da je pozabil na obljube pred volitvami, svetnikom pa povedal, da bodo na koncu oni, ne župan, krivi za podražitve, če jih bodo podprli.

"Opozicije pred direktorje ni nihče povabil. Da se skrivajo za delavci in dvigom minimalne plače, potem je očitno kriza v javnih podjetij velika, da se krivda vali na zaposlene. Če direktorji ne najdejo denarja, da bi nekako preživeli leto, potem nam očitno nekdo prikriva resnično stanje javnih podjetij," je dejal Kangler.

Oster je bil tudi svetnik liste prejšnjega župana Miha Recek. Spomnil je, da je Snaga storitve že podražila za 38 odstotkov, pa je znova ustvarila med 600.000 in 800.000 evri izgube. Pogrebnemu podjetju, ki je v 30-odstotni lasti tujcev, je očital, da se je kljub vsakoletnim dobičkom priklopilo na vlak podražitev. "Najdite notranje rezerve, odpovejte se dobičku, pa podražitve ne bodo potrebne," je sklenil.

Svetnik LPR Stojan Auer pa se je na besede župana, da gre pri podražitvi za štiri kavice, odzval s predlogom, da bi dve kavici častila občina, in sicer tako, da bi polovično dvig cene subvencionirali iz proračuna.