Alec Baldwin Svet24.si

Hollywoodski strokovnjaki: Alec Baldwin ni ...

osumljeni, umor družine đokić, goran džonić Svet24.si

Balistiki potrdili, da gre za morilsko orožje, v ...

katrinas (6) Svet24.si

Ženska trojnost kot izjemen energijski potencial

poroka dimnik frantar-xx Reporter.si

Kako je "suhceni in nebogljeni" Igor Zabret ...

metka-paragi Necenzurirano

"Vlada želi le stroko, ki se ji uklanja" ...

Đuro in Tanja (2), foto MGL Odkrito.si

Tanja Ribič in Branko Đurić Đuro - luksuz na ...

green dragons Ekipa24.si

MAŠČEVANJE za Škofjo Loko? Navijači iz ...

Svet

Hrvaška skoraj ruši turistične rekorde

Deli na:
Hrvaška skoraj ruši turistične rekorde

Turisti na plaži Lapad v Dubrovniku (fotografija je simbolična). - Foto: Bobo

Na Hrvaškem so v prvi tretjini avgusta zabeležili približno 1,6 milijona prihodov turistov, kar je 20 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani. Prenočitev je bilo okoli 12 milijonov, kar na letni ravni predstavlja 29-odstotno rast. S tem so pri prihodih dosegli 80 odstotkov, pri prenočitvah pa 93 odstotkov rezultata iz rekordnega avgusta 2019.

"Izjemno dobri trendi v turističnem prometu iz julija so se nadaljevali tudi v avgustu, ko smo praktično izenačili rezultat, dosežen avgusta rekordnega leta 2019," je najnovejše podatke sistema eVisitor komentiral direktor Hrvaške turistične zveze Kristjan Staničić.

Rezultate Staničić pripisuje dobri pripravi celotnega turističnega sektorja na sezono in vladnim ukrepom, "pa tudi dejstvu, da je Hrvaška najbolj varna turistična destinacija v Sredozemlju".

V primerjavi z rekordnim letom 2019 so po besedah prvega moža turistične zveze trenutno na približno 70 odstotkih rezultatov, ob čemer je dodal, da so napovedi zelo dobre tudi za preostanek avgusta in za september.V nadaljevanju bo po Stančićevem mnenju ključno ohranjanje dobre epidemiološke slike, spoštovanje vseh predpisanih epidemioloških ukrepov in priporočil kot tudi precepljenost prebivalstva v čim večjem številu.

Na Hrvaškem so letos zabeležili okoli osem milijonov prihodov turistov in 49 milijonov prenočitev, kar na letni ravni pri prihodkih predstavlja 46-odstotno povečanje, pri prenočitvah pa 37-odstotnega. V primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 so pri prihodih zabeležili približno 60 odstotkov rezultatov iz leta 2019 in 70 odstotkov rezultata pri prenočitvah.

Pri južnih sosedih še vedno dnevno prebiva več kot milijon turistov, od tega približno 920.000 tujcev. Trenutno največ turistov biva v Istri, na Kvarnerju, v splitsko-dalmatinski, zadrski in šibeniško-kninski županiji, glede na narodnost pa je največ Nemcev in domačih turistov, sledijo jim Slovenci, Poljaki, Avstrijci in Čehi, so v turistični zvezi še zapisali v sporočilu za javnost.

Loading...