mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška se s krepitvijo policije pripravlja na schengen in prihodnje turistične sezone

Deli na:
Hrvaška se s krepitvijo policije pripravlja na schengen in prihodnje turistične sezone

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Hrvaška vlada je na včerajšnji seji z uredbo omogočila uvedbo 1812 rezervnih policistov. Gre za prvo formiranje policijskih rezerv po vojni na Hrvaškem. Hrvaška potrebuje dodatne policiste zaradi boja proti nezakonitim migracijam ter zaradi varnostnih izzivov med predsedovanjem Svetu EU, pa tudi ob glavni turistični sezoni.

Hrvaški premier Andrej Plenković je izpostavil, da gre za pomembno uredbo v okviru boja proti nezakonitim migracijam. Predvidena številka rezervnih policistov predstavlja deset odstotkov vseh zaposlenih s srednješolsko izobrazbo v hrvaški policiji, so zapisali v uredbi.

Natančno so določili tudi, v katerih situacijah lahko angažirajo dodatne policiste, ki jih pričakujejo predvsem iz vrst upokojenih policistov in tistih, ki so sporazumno zapustili policijske enote. Eden od pogojev je, da so mlajši od 60 let. Rezervne policiste bodo praviloma angažirali v policijskih upravah, v katerih imajo kandidati bivališče. Njihovo delo bo potekalo največ 180 dni letno.


Z uvajanjem rezervnih policistov nameravajo znižati stroške za pošiljanje policijskih okrepitev iz notranjosti države, ki jih potrebujejo med osrednjo turistično sezono. Hrvaška bo v prvi polovici prihodnjega leta tudi predsedovala Svetu EU, kar bo nujno zahtevalo več policistov, ki bodo zagotavljali varnost oseb, prostorov in objektov, so zapisali.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je med predstavitvijo uredbe povedal, da so denar za uvajanje rezervne policije zagotovili že v letošnjem proračunu, načrtujejo pa ga tudi v naslednjih dveh letih. Letos je v ta namen predvidenih skoraj 3,4 milijona kun (445.000 evrov), v naslednjih dveh letih pa po nekaj več kot 18 milijonov kun (2,4 milijone kun).

Hrvaški policijski sindikat je v preteklih dveh letih večkrat izpostavil, da samo v Zagrebu za nemoteno izvajanje običajne policijske dejavnosti manjka približno 1000 policistov. Poudarjajo še, da so tudi plače policistov majhne ter da je to eden razlogov za usihanje interesa za policijsko službo.