zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška pripravlja zimski tranzitni center za begunce

Deli na:
Hrvaška pripravlja zimski tranzitni center za begunce

Foto: Reuters

Hrvaško notranje ministrstvo je danes potrdilo, da v Slavonskem Brodu ob meji z BiH pripravljajo zimski tranzitni center za begunce. Namesto namestitvenega centra v Opatovcu bodo prostore za sprejem beguncev uredili v nekdanjem skladišču družbe Ina. Medtem so madžarske oblasti dodatno preglede mejo s Hrvaško zaradi izgradnje dodatne ograje.

Hrvaška policija je sporočila, da v nekdanjem skladišču v Slavonskem Brodu obstaja potrebna infrastruktura za sprejem beguncev v zimskih razmerah. Poleg primernejših prostorov v ogretih poslopjih ob nekdanjem skladišču je v bližini tudi železniška poveza, ki bo omogočala boljši prevoz beguncev, so izpostavili na hrvaškem notranjem ministrstvu.

Kot so napovedali, bodo po odprtju centra v Slavonskem Brodu zaprli namestitveni center v Opatovcu, v katerem so zgolj šotori in nekaj zabojnikov za sprejem ljudi, kar je neustrezno za zimske vremenske razmere.

Od začetka begunskega vala na Hrvaškem sredi oktobra je danes do 15. ure iz Srbije prišlo nekaj manj kot 162.500 ljudi. Večino so z izrednimi vlaki in avtobusi prepeljali do madžarske meje, madžarske oblasti pa so ljudi prevzele in jih preusmerile proti Avstriji. Begunci so v pogovorih za hrvaške medije večinoma dejali, da si želijo nadaljevati življenje v Nemčiji ali na Švedskem.

Medtem je skupina madžarskih vojaških in policijskih strokovnjakov ter predstavnikov vodnega in gozdarskega gospodarstva danes pregledala del meje s Hrvaško ob reki Dravi, so poročali madžarski mediji. Kot so dodali, so madžarske oblasti zbirale informacije, kam bi lahko postavili dodatno ograjo na meji s Hrvaško, da bi preprečili nezakonite prehode čez svojo mejo s hrvaškega ozemlja.

Odnosi med hrvaško in madžarsko vlado so se od začetka begunskega vala na Hrvaškem poslabšali. Odnosi so bili že prej obremenjeni zaradi neurejenih lastniških odnosov v Ini, v kateri ima večinski delež madžarski Mol. Sicer prijateljske vezi med državama je zapletla tudi hrvaška obtožnica in mednarodna tiralica proti šefu Mola Zsoltu Hernadiju, ki ga bremenijo domnevnega podkupovanja nekdanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja zaradi prevzema upravljavskih pravic v Ini.