franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška policija prikrito spremljala urednika Jutarnjega lista

Deli na:
Hrvaška policija prikrito spremljala urednika Jutarnjega lista

Foto: Arhiv Reporterja

Policija ni prisluškovala novinarjem niti generalnemu državnemu tožilcu Mladenu Bajiću, je pa notranji nadzor razkril več nepravilnosti in morebitnih zlorab, je povedal hrvaški notranji minister Ranko Ostojić. Kot je še dejal, je policija med drugim prikrito spremljala odgovornega urednika Jutarnjega lista Mladena Plešeta.

Ostojić je na današnji novinarski konferenci dejal, da so policisti v lanski operaciji Juda spremljali sezname telefonskih klicev petih novinarjev Jutarnjega in Večernjega lista, med katerimi je bil tudi Pleše. Za preostale tri novinarje zagrebških časnikov, ki jih je v aferi Olivergate omenjal Novi list, niso našli sledi, da bi obstajali izpiski njihovih klicev, je povedal minister.

Novi list je sredi decembra poročal, da je policija nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami decembra lani nepooblaščeno uporabljala prikrite metode nadzora proti novinarjem in generalnemu državnemu tožilstvu.

Ostojić je danes poudaril, da je eden od policistov priznal, da je uničil dokument z analizo zbranih podatkov. Dokument so nato uspeli rekonstruirati na podlagi podatkov iz računalniškega sistema notranjega ministrstva, proti policistu pa so že sprožili postopek.

Minister je še povedal, da je spremljanje seznamov klicev novinarjev odredil nekdanji direktor policije Oliver Grbić, ki je bil medtem tudi njegov svetovalec, pred kratkim pa je vložil predlog za upokojitev. Operacijo Juda je vodil takratni Grbićev namestnik Milijan Brkić, ki je trenutno generalni sekretar HDZ. Podatkov o tem, ali je bil z operacijo seznanjen tudi Ostojićev predhodnik na ministrskem položaju Tomislav Karamarko, ni.

Ostojić je poudaril, da ni bilo neposrednih zahtev za nadziranje generalnega tožilca, čeprav so nekateri od ukrepov med operacijo Juda bili usmerjeni tudi proti njemu.



Ostojić je tako potrdil Bajićeve besede po izbruhu policijsko-medijske afere, da tožilstvo ni naložilo nobenih postopkov proti novinarjem, temveč zgolj proti osebam, ki naj bi posredovale zaupne informacije o protikorupcijskih preiskavah, še posebej v primeru Fimi-media.

Notranji minister je še povedal, da so podatki iz uničenega dokumenta enaki tistim, ki jih je za svojo obrambo v primerih Hypo in Ina-Mol uporabljal nekdanji premier Ivo Sanader.

Bivši predsednik vlade je med drugim omenjal, da je bilo vsaj 500 telefonskih stikov med Bajićem in eno od novinark Večernjega lista. Sanaderjevi odvetniki so večkrat izpostavljali odgovornost tožilstva za uhajanje zaupnih informacij o njihovih preiskavah.

Grbić je sredi decembra zatrdil, da ni podpisal nobenega naloga za spremljanje državnega tožilca ali novinarjev. Je pa dodal, da je policija na podlagi zahtev tožilstva izvajala ukrepe z namenom ugotoviti, kdo medijem posreduje podatke o tajnih preiskavah.

Ostojić je napovedal, da bodo državnemu tožilstvu kmalu izročili posebno poročilo o celotnem dogodku, na podlagi katerega naj bi nato ugotovili, ali obstaja kazenska odgovornost vpletenih.