nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška opozicija za razveljavitev arbitražnega sporazuma

Deli na:
Hrvaška opozicija za razveljavitev arbitražnega sporazuma

Foto: Wikimedia

Bivši hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki je kot poslanec SDP nasprotoval arbitražnemu sporazumu, je na današnji novinarski konferenci ocenil, da je spor o meji s Slovenijo treba urediti na mednarodnem sodišču. Ocenil je, da je bila arbitraža od začetka "blago z napako". HDZ pa zahteva razveljavitev arbitražnega sporazuma.

Josipović je kot predsednik stranke Napred Hrvaška - Progresivna zveza danes poudaril, da gre za pravni, politični in moralni škandal. Ocenil je, da bosta vlada in sabor morala storiti vse, kar je možno v okvirih mednarodnega prava, da reševanje spora prestavita na katero od pristojnih mednarodnih sodišč, kot je Meddržavno sodišče v Haagu. Ob tem ne bi smeli poslabšati prijateljskih odnosov s Slovenijo, je dejal.

"Po tem, kar se je zgodilo, le redki lahko verjamejo, da bodo izidi arbitraže pravični in v skladu z mednarodnim pravom," je izjavil Josipović, ki ne izključuje niti razveljavitve arbitražnega sporazuma.

Spomnil je, da je bil leta 2009 eden redkih, ki so v saboru nasprotovali potrditvi arbitražnega sporazuma, ker je ocenil, da je diskriminatoren in se nagiba k slovenskim stališčem. Pojasnil je, da se mu je že takrat zdelo, da je celoten postopek oblikovan, da bi zadovoljili slovenski ultimat pri blokadi hrvaških pogajanj z Evropsko unijo.

Josipović ni želel ugibati, ali so posnetki pogovorov slovenskega člana arbitražnega sodišča Jerneja Sekolca in slovenske agentke Simone Drenik rezultat dela hrvaške obveščevalne službe.

Nova Josipovićeva stranka je zahtevala tudi izredno sejo sabora, na kateri bi sprejeli odločitve za zaščito vitalnih nacionalnih interesov.

Tudi nekdanji hrvaški zunanji minister Mate Granić je v sredo dejal, da bi Hrvaška morala primer reševati na Meddržavnem sodišču v Haagu. Pred tem bi morali po njegovih besedah o razveljavitvi arbitražnega sporazuma odločiti v saboru ob soglasju predsednice države Kolinde Grabar-Kitarović, premierja Zorana Milanovića in šefa opozicije Tomislava Karamarka.

Največja hrvaška opozicijska stranka HDZ je medtem danes od vlade, sabora in predsednice države zahtevala, naj nemudoma in brezpogojno razveljavijo arbitražni sporazum. "Posegi slovenske strani so pripeljali do tega, da arbitražno sodišče ne more več sprejeti objektivne in pravno veljavne odločitve," so izpostavili v sporočilu za javnost.

Od premierja Milanovića so zahtevali, da se nujno sreča s predsedniki parlamentarnih strank, da bi uskladili bodoče skupne dejavnosti za dosego soglasja o zaščiti nacionalnih interesov.

Predsednik HDZ Karamarko je že v sredo izjavil, da je treba ohraniti hrvaško ozemlje, ki ga nekateri nameravajo odvzeti s prevarami.

Potem ko naj bi danes svoja odstopa ponudila Sekolec in Drenikova, je nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor na Twitterju zapisala, da sta na ta način potrdila "nečastne posle".

"Sodišče nima kredibilnosti. Sporazum ne obstaja več," je tvitnila Kosorjeva, ki je skupaj z njenim takratnim slovenskim kolegom Borutom Pahorjem novembra 2009 v Stockholmu podpisala arbitražni sporazum.