sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: To je zgodovinski trenutek za Slovenijo

Deli na:
Cerar: To je zgodovinski trenutek za Slovenijo

Miro Cerar - Foto: Bobo

Premier Miro Cerar je ob današnji objavi razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško ocenil, da gre za zgodovinski trenutek za Slovenijo.

Poudaril je, da gre za dokončno in pravno zavezujočo sodbo za obe državi. Zaveda se, da vsa pričakovanja Slovenije niso bila uresničena, a poudaril, da ima stik z odprtim morjem.

Kot je povedal premier na izjavi ob navzočnosti več ministrov, gre za odločitev izjemnega pomena za Slovenijo, zato je njeno razglasitev pričakal skupaj z ministri, nekatere pa je poslal k ljudem na tista območja, ki jih je razsodba najbolj zadeva.

"Prišel je zgodovinski trenutek za Slovenijo. Odločbo arbitražnega sodišča je treba spoštovati. Zato se bom kot predsednik vlade zavzel, da jo enotno sprejmemo in to kljub temu, da se zavedam, da vsa naša pričakovanja v zvezi s to razsodbo niso bila uresničena," je dejal.

Foto: Bobo - Premier Cerar z vlado.

Kot ključno je izpostavil, da prebivalci ob meji dobijo jasen odgovor na vprašanja, ki zadevajo njihovo vsakdanje življenje. Tako je zagotovil, da bodo po podrobni preučitvi sodbe slovenskim državljanom, še posebej tistim ob meji, čim prej pojasnili pomen sodbe.

Nekateri ministri in strokovne ekipe so tako že danes šli na mejo, pa tudi sam se bo v prihodnjih dneh srečal z njimi in župani. "Skupaj bomo poiskali rešitve, ki bodo ljudem ob meji v novo nastalih in specifičnih situacijah čimbolj olajšali življenje in v čim večji meri zagotavljali dosedanje pravice," je zagotovil.

Poudaril je, da sta se državi vse od osamosvojitve skušali dvostransko dogovoriti o meji, vendar neuspešno in da je bila sedaj odločitev neodvisnega arbitražnega sodišča težko pričakovana. Spomnil je še, da je sodišče lani po temeljiti preučitvi okoliščin prisluhov v posebni razsodbi razsodilo, da bo nadaljevalo z delom in ga danes zaključilo s končno in zavezujočo razsodbo.

V imenu vlade pa je z bistvenimi poudarki razsodbe danes predhodno seznanil predsednika republike Boruta Pahorja in parlamentarni odbor za zunanjo politiko.

Kot prve ugotovitve vsebine razsodbe je izpostavil, da je sodišče glede meje na morju "več kot tri četrtine Piranskega zaliva prisodilo Sloveniji, in sicer od izliva reke Dragonje do točke, ki je na treh četrtinah razdalje od Rta Madona in eni četrtini razdalje od Rta Savudrije". "Piranski zaliv ohranja status notranjih morskih voda," je dodal.

Glede stika je pojasnil, da je sodišče v hrvaškem teritorialnem morju vzpostavilo "posebno območje stika, t. i. junction area, ki je široko približno 2,5 navtične milje in ima površino dobrih 100 kvadratnih kilometrov". V tem območju je določilo tak režim, da bistveno spreminja status morja z vzpostavitvijo posebnega območja stika, v katerem ima Slovenija neodtujljivo pravico prehoda in plovbe za vsa letala in ladje, ki plujejo iz Slovenije in v njo.

Sodišče je tudi pojasnilo, da pomeni stik "fizično lokacijo povezave med slovenskim teritorialnim mojem in območjem izven teritorialnega morja Hrvaške in Italije", je poudaril.

Tako ocenjuje, da ima Slovenija preko tega območja stik z odprtim morjem, ki ga Hrvaška "ne more odvzeti ali nas omejevati".

Glede meje pri Muri je Slovenija dobila naselje Brezovec-del oziroma Mirišče v celoti, ni dobila pa nasipov, saj je sodišče določilo mejo po katastru. Tudi pri Razkrižju je določilo mejo po katastru, tako da Slovenija ni dobila zahtevanih devetih hiš.



Na Gorjancih je dobila Slovenija v celoti katastrsko občino Sekuliči z vasjo Drage vred, Trdinov vrh z vojaškim objektom pa je pripadel Hrvaški.

Pri Brezovici pri Metliki meja ostaja na katastru, Tomšičeve parcele pa v celoti pripadajo Sloveniji, je pojasnil.

Na Dragonji meja poteka po reki, tako da so Hrvaški pripadli trije zaselki na levem bregu reke.

Premier je poudaril, da gre za obsežno in kompleksno razsodbo in da za skrbno in temeljito preučitev potrebujejo čas. Ko bodo natančno vedeli, kako je sodišče določilo potek meje na doslej spornih območjih, pa bodo lahko storili naslednje korake, je dejal. Podrobnejše podatke in opise bodo tako podali v prihodnjih dneh.

Kot prve korake je napovedal, da bodo v skladu z arbitražnim sporazumom najprej Hrvaško pozvali k skupni implementaciji sodbe.

Kmalu bodo Hrvaški poslali tudi uradni poziv k dialogu glede implementacije, skupaj s konkretnim predlogom za srečanje na najvišji ravni. Pričakuje, da se bo Hrvaška odzvala in da se bodo lahko dogovorili o skupnih nadaljnjih korakih za implementacijo, saj imajo za pripravo na izvršitev sodbe šest mesecev časa.

"Vse morebitne zaplete s sosednjo državo bomo reševali na razumen in odgovoren način, v skladu z načelom spoštovanja dobrosedskih odnosov," je dodal.

Neodvisno od odločitve arbitražnega sodišča oz. dialoga o njeni implementaciji pa bo Slovenija nadaljevala dobro sodelovanje s Hrvaško na vseh področjih. Ne bo storila ničesar, kar bi poslabšalo medsebojne odnose na ravni držav in njunih državljanov, je dejal.

Ob obveščanju in srečanjih s prizadetim prebivalstvom bo eden od naslednjih korakov tudi postopno spreminjanje zakonov in drugih pravnih aktov, ki bodo omogočili uresničitev sodbe. Slovenija s tem krepi ugled države, ki spoštuje mednarodno pravo in mirno reševanje sporov, je dodal.

Po njegovih besedah je vlada dobro pripravljena na uresničevanje sodbe. Pri tem bodo njena vodila postopnost, legalnost, sorazmernost in potrpežljivost.

Dodal je še, da si bo kot predsednik vlade po vseh močeh prizadeval, da pri spoštovanju in izvršitvi arbitražne sodbe "vzpostavimo dialog in najdimo skupen jezik s predstavniki Republike Hrvaške, in sicer v korist naših nadaljnjih dobrososedskih odnosov in v korist vseh naših ljudi in prihodnjih generacij, ki jih moramo razbremeniti bremena tega doslej nerešenega mejnega vprašanja," je dejal.