državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška nima več kam spraviti beguncev, kapacitete za sprejem so polne

Deli na:
Hrvaška nima več kam spraviti beguncev, kapacitete za sprejem so polne

Foto: Reuters

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes povedal, da je Hrvaška zapolnila svoje zmogljivosti za namestitev beguncev ter da je o tem obvestila Evropsko unijo in Visoki komisariat ZN za begunce UNHCR. Pričakujejo, da bodo od Srbije, Makedonije in Grčije zahtevali, naj spoštujejo mednarodne pogodbe in omejijo prihod novih migrantov.

Ostojić je dejal, da ni sprejemljivo, da bi Hrvaško obravnavali kot državo, ki mora spoštovati mednarodne pogodbe pri sprejemu in postopkih z migranti, medtem ko državam v regiji, čez katere potujejo migranti na poti proti zahodni in severni Evropi, tako ni potrebno ravnati.

Izpostavil je, da so migrante, ki so vstopili v državo mimo mejnih prehodov, registrirali v skladu s pravili EU in omogočali vložitev zahtev za mednarodno zaščito. "Nihče od teh ljudi ni prišel na Hrvaško po načelu odprtih vrat, kar izvolite, vstopite," je dejal. Potem ko je v torek Madžarska zaprla svojo mejo s Srbijo, je begunski val v sredo zadel skrajni vzhod Hrvaške, ko so migranti začeli vstopati v državo mimo uradnih mejnih prehodov.

Na novinarsko opombo, da bi Grčija lahko eksplodirala, če bi ravnala v skladu z mednarodno zakonodajo, je Ostojić dejal, da se to ni zgodilo ter da nima nihče pravice, da bi na ta način skušal reševati svoje probleme.

"Za to tudi obstaja EU, ki se dogovarja, med drugim, tudi glede preselitve," je dejal na železniški postaji v Tovarniku na meji s Srbijo, kjer se nabralo največ imigrantov. Izrazil je pričakovanje, da bodo do večera Tovarnik razbremenili pritiska beguncev ter ni želel ugibati, koliko beguncev lahko Hrvaška še pričakuje iz Srbije in Makedonije.

Pred tem je prišlo do incidenta, ko je skupina migrantov prebila policijski kordon, nezadovoljna zaradi dolgega čakanja na avtobuse, ki naj bi jih odpeljali do vlaka. Nekaj se jih je nato peš odpravilo proti vlaku.

Ostojić je dejal, da vlada intenzivno dela na reševanju problemov, ki se pojavljajo na terenu zaradi prihoda več kot 7200 beguncev.

Kritiziral je tiste na Hrvaškem, ki so do pred nekaj dnevi dejali, da ne se ne smejo na Hrvaškem ponoviti scene iz Makedonije, Srbije in Madžarske, potem pa so spremenili stališče. Predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović je izrazila nezadovoljstvo, ker je na Hrvaško vstopilo "preveč migrantov" ter je zahtevala bolj trden nadzor meje s Srbijo.

Kot so poročali hrvaški mediji, bodo okoli 900 migrantov iz Tovarnika z vlakom prepeljali v nekdanjo vojašnico v Belem Manastiru v Baranji. Mesto se nahaja približno 25 kilometrov južno od hrvaške meje z Madžarsko in 15 kilometrov zahodno od meje s Srbijo.